El examen de Enfermeria SERGAS del 9 de mayo de 2026 (convocatoria OPE 2025) ya tiene plantilla provisional oficial publicada por el tribunal el 2 de julio de 2025. Aqui tienes las 122 preguntas (12 parte comun + 110 parte especifica) con respuestas oficiales y explicacion pedagogica de cada una: por que es la correcta, que descarta las otras y donde aparece en el temario.

Datos del examen

  • Categoria: Enfermeiro/a (turno libre, OPE 2025)
  • Fecha de examen: 9 de mayo de 2026
  • Plantilla provisional: Resolucion del 2 de julio de 2025 (Secretario del Tribunal: Daniel Potel Villar)
  • Estructura: Parte comun (10 + 2 reserva, 15 min) + Parte especifica (100 + 10 reserva, 150 min)
  • Puntuacion: +0,50 acierto / -0,125 fallo / 0 sin contestar
  • Idioma: gallego

Tabla resumen: las 122 respuestas oficiales del tribunal

💉 ¿Preparando Enfermería SERGAS?
2.500+ preguntas · exámenes reales · 100% gratis
Empezar gratis →

Plantilla provisional de respuestas correctas publicada en la Resolucion del 2 de julio de 2025 por el tribunal calificador (Secretario: Daniel Potel Villar). Formato compacto y citable. Las respuestas correctas estan resaltadas en verde.

N.Respuesta correctaBloque tematicoTopico
C1DEstatuto GaliciaDe acordo coa Lei de saúde de Galicia cal dos seguintes non é un órgano de participa...
C2AEstatuto MarcoÉ persoal estatutario interino o que por razóns expresamente xustificadas de necesid...
C3CLey General SanidadSegundo a Lei Xeral de Sanidade cal das seguintes é competencia exclusiva do Estado
C4BEstatuto MarcoA Lei orgánica de protección de datos persoais e garantía dos dereitos dixitais ten p...
C5DConstitucionCal dos seguintes é un valor superior do ordenamento xurídico
C6DEstatuto GaliciaSinale a opción de resposta verdadeira en relación co réxime de provisión e selección...
C7BEstatuto GaliciaQuen elixe ao presidente da Xunta
C8BEstatuto MarcoAs disposicións de carácter laboral contidas na Lei de prevención de riscos laborais...
C9AEstatuto GaliciaDe acordo co Estatuto de Autonomía cal é a lingua propia de Galicia
C10DConstitucionCal é o idioma oficial do Estado
C11CEstatuto GaliciaQue Lei Organica aprobou o Estatuto de Autonomia de Galicia
C12BConstitucionSegundo a Constitucion espanola quen e o Xefe do Estado
E1BRenalCal das seguintes non é unha contraindicación absoluta para administrar nutrición ent...
E2APediatriaSegundo o protocolo de seguimento do neno san do Sergas en que revisións débese real...
E3DRenalSegundo o proceso asistencial integrado enfermidade pulmonar obstrutiva crónica (EPOC...
E4ACalidad/seguridadDas seguintes sinale que consecuencia non se deriva do infradiagnóstico e o diagnóst...
E5BPAE/NANDARespecto ao dereito á revogación do consentimento informado cal das seguintes afirma...
E6DCardiovascularRespecto ás complicacións asociadas ao acceso femoral en procedementos intervencionis...
E7DPAE/NANDANo proceso de valoración integral do estado nutricional dun paciente hospitalizado c...
E8CCardiovascularIndique a resposta INCORRECTA das características psicolóxicas do ancián:
E9AGeriatriaCal das seguintes escalas serve para a valoración da dor
E10APAE/NANDAO método prato ou Prato de Harvard implica a seguinte distribución de alimentos no pr...
E11DPAE/NANDACal das seguintes opcións non sería considerada como un obstáculo invisible cando unh...
E12BRenalEn relación ao documento de instrucións previas da Comunidade Autónoma de Galicia si...
E13DDigestivoSinale cal das seguintes afirmacións sobre o Colesteatoma é falsa:
E14AGeriatriaUn dos instrumentos máis coñecidos para analizar os procesos de atención á saúde e qu...
E15BSalud mentalNo tratamento dunha paciente diagnosticada de anorexia nerviosa que está ingresada c...
E16CPAE/NANDAO "Plan galego de atención domiciliaria en atención primaria" dispón de distintos rec...
E17BInvestigacionO sistema SiNASP (Sistema de Notificación e Aprendizaxe para a Seguridade do Paciente...
E18ADigestivoCal dos seguintes enunciados sobre a Acalasia Esofáxica é falso
E19BAdm. medicamentosEn nenos menores de tres anos a zona indicada para a administración intramuscular é:
E20DVacunacionesEn relación á infección por VPH sinale a afirmación falsa:
E21DCardiovascularEn relación ao paciente adulto con patoloxía crónica e a toma de medicación escolla...
E22CPAE/NANDANunha mensaxe de correo electrónico cal destes campos é o ÚNICO que garante a privac...
E23BRCP/UrgenciasEn relación á vacina fronte ao herpes zóster (Programa galego de vacinación vixente)...
E24BCardiovascularDefínese especificidade como:
E25BPAE/NANDASinale a relación incorrecta:
E26DPAE/NANDAConsidérase unha solución hipertónica indique a resposta correcta:
E27DAdm. medicamentosPara o peche da aponeurose abdominal tras unha laparotomía nun paciente cun IMC de 31...
E28BHigiene/esterilizacionSegundo o DSM-5 como denominamos ao trastorno de ansiedade caracterizado por un medo...
E29CRCP/UrgenciasCal é a vía de elección para a administración de adrenalina nun paciente con anafilax...
E30BSalud mentalSegundo a teoría das necesidades de Maxlow que necesidade é máis elevada e ocupa a c...
E31DRCP/UrgenciasChega a urxencias un paciente oncolóxico con temperatura de 385 0C e neutrófilos de...
E32CCardiovascularSegundo o protocolo de prevención da isoinmunización Rh en que situación está indica...
E33AHeridas/ulcerasEn relación á proba do monofilamento de 10 g (Semmes-Wenstein) escolla a opción corr...
E34CCardiovascularEntre as manifestacións extraarticulares da artrite reumatoide cando a enfermidade x...
E35DPAE/NANDAÁ hora de administrar gotas óticas a un neno menor de 3 anos vostede debe:
E36BEndocrino/diabetesSegundo Hirsch cal destas afirmacións define obesidade hiperplásica
E37DHigiene/esterilizacionA Estratexia galega para a atención a persoas en situación de cronicidade contempla u...
E38DPAE/NANDAVostede está traballando nun centro de saúde e vai realizar unha visita a domicilio a...
E39AAdm. medicamentosRespecto á terapia inhalatoria cal das seguintes afirmacións é falsa
E40CPAE/NANDAQue ósos conforman o teito da órbita ocular
E41DVacunacionesCon respecto aos programas de cribado de cancro en Galicia cal das seguintes opcións...
E42DPAE/NANDAEn ocasións fronte á enfermidade o paciente desenvolve certos mecanismos inconscient...
E43DCardiovascularEn relación coa infección por Chlamydia Trachomatis sinale a FALSA:
E44ANeurologiaEn relación á Miastenia Gravis sinale a resposta falsa:
E45DCardiovascularTras a creación dunha FAVI (fístula arteriovenosa interna) en membros superiores ind...
E46BHigiene/esterilizacionO programa Deixa a túa Pegada é un programa dirixido á detección do virus da inmunod...
E47COncologiaCal é o mecanismo principal da terapia CAR-T
E48ARCP/UrgenciasUn paciente ao que se clasifica segundo o Triaxe Manchester cunha etiqueta de cor ver...
E49BSalud mentalOs conceptos ou fenómenos do Metaparadigma de enfermería son:
E50DCardiovascularCal é a función do corpo lúteo durante as primeiras 8-10 semanas de embarazo no caso...
E51AHigiene/esterilizacionNo marco dos coidados paliativos o concepto de "dor total" introducida por Cicely Sa...
E52CSalud mentalCantas necesidades básicas describe o modelo de Virginia Henderson
E53CCardiovascularPara o diagnóstico de EPOC e en relación á espirometría cal das seguintes afirmación...
E54BSalud mentalDefínese como "loito anticipado":
E55BAdm. medicamentosEn relación cos estimuladores de colonias en que se diferencia o filgrastim da eritr...
E56DSalud mentalEn referencia á esquizofrenia sinale a resposta correcta:
E57BHigiene/esterilizacionPara priorizar os problemas de saúde na poboación no ámbito da saúde pública pódese...
E58BCardiovascularEn Galicia entre as recomendacións de vacinación fronte ao virus do papiloma humano...
E59BGeriatriaSinalar cal é o tipo de incontinencia máis frecuente en anciáns:
E60DCardiovascularSegundo o consenso actual sobre os programas de prehabilitación multimodal no pacient...
E61BCardiovascularTal e como se recolle no documento de Acordos de xestión do SERGAS coas áreas sanitar...
E62AHigiene/esterilizacionEn base á guía de procedementos de desinfección dos produtos sanitarios no medio hosp...
E63BPAE/NANDAEn relación ás úlceras neoplásicas e as lesións cutáneas con sospeita de malignidade...
E64DPAE/NANDACal destes non se considera un fármaco anticolinérxico
E65APAE/NANDAO decreto 1 36/201 8 do 4 de outubro regula na Rede Galega de Vixilancia en Saúde P...
E66BCardiovascularAtendendo á clasificación de E. Spaulding de produto sanitario como se define tecnic...
E67CHigiene/esterilizacionIndique a resposta correcta para previr as infeccións de tracto urinario de paciente...
E68CPAE/NANDACal das seguintes intervencións de enfermería ante un paciente con desnutrición é inc...
E69CCardiovascularA escala NYHA (New York Heart Association) utilízase para clasificar a gravidade da i...
E70CCardiovascularSegundo a Lei 1 6/2003 do 28 de maio de Cohesión e Calidade do Sistema Nacional de...
E71CCardiovascularQue arteria adoita ser a responsable da elevación do ST nas derivacións l aVL V5 e...
E72COncologiaEn base ao documento de cribado neonatal da fibrose quística (FQ) que sistema do org...
E73DSalud mentalNo contexto do trastorno depresivo sinale a resposta correcta:
E74ACardiovascularNun paciente politraumatizado con monitorización da presión intracranial (PIC) temos...
E75ACardiovascularEn relación á disección de aorta sinale a resposta correcta:
E76DPAE/NANDAQue tipos de pezas dentais non se atopan presentes na dentición decidua
E77CDigestivoSinale a afirmación incorrecta respecto á bilirrubina indirecta ou non conxugada:
E78CHeridas/ulcerasEn relación coa aplicación da terapia de presión negativa (TPN) no tratamento das fer...
E79DRespiratorioBaseándonos no informe EPISCAN II sobre a Prevalencia da EPOC en España cal das seg...
E80ANeurologiaEn persoas con sospeita de meninxite bacteriana deberíase realizar unha punción lumb...
E81CRenalA causa principal da Siringomielia cervical é:
E82CCardiovascularSegundo a escala LATCH ferramenta clínica estandarizada que se utiliza para avaliar...
E83DDigestivoCal dos seguintes non é un factor de risco para o desenvolvemento do Esófago de Barre...
E84BPAE/NANDADentro das reaccións adversas a medicamentos (RAM). Que tipo de reaccións son impredi...
E85CHigiene/esterilizacionA señora Edelmira de 85 anos presenta antecedentes de hipotiroidismo artrose xenera...
E86AAdm. medicamentosEn relación coas laceracións cutáneas (skin tears) asociadas á dermatoporose no pacie...
E87BInvestigacionComo membro do comité científico das xornadas de enfermería que se celebrarán o próxi...
E88CCalidad/seguridadDe acordo coa Estratexia de Seguridade do Paciente do SERGAS cal das seguintes afirm...
E89AComunicacion/EpSAs circunstancias nas que as persoas nacen crecen traballan viven e envellecen in...
E90DHigiene/esterilizacionQue tipo de fracturas óseas son típicas en nenos por ter estes un óso máis elástico e...
E91CAdm. medicamentosA María prescribíronlle nutrición parenteral de osmolaridade 850 mOsm/l para comezar...
E92CRCP/UrgenciasCal dos seguintes fármacos é o antagonista dos opiáceos
E93ACardiovascularEn relación coas xestacións que aniñan fóra da cavidade uterina cal é a localización...
E94DHigiene/esterilizacionEn relación ás recomendacións nutricionais para o paciente adulto con diabetes mellit...
E95CCardiovascularNun acabado de nacer con sospeita de coartación de aorta que achado na exploración f...
E96AComunicacion/EpSSegundo o modelo de Tom Peters cales son as 5C do traballo en equipo
E97BInvestigacionEn investigación en ciencias da saúde o modelo FINER fai referencia a:
E98CHigiene/esterilizacionNa educación para a saúde para que o paciente exprese os seus sentimentos e vivencias...
E99DHigiene/esterilizacionSegundo o proceso asistencial integrado diabetes mellitus tipo 2 (Actualización 2023)...
E100DNeurologiaCal dos seguintes signos é patognomónico da lesión da motoneurona superior
E101APAE/NANDAComo se chaman os vultos óseos nódulos característicos da artrose da man que aparec...
E102BEmbarazo/puerperioEn relación co ciclo menstrual na muller se non se produce a fecundación que suceso...
E103CSalud mentalNun paciente cunha lesión no lóbulo frontal do cerebro como denominamos ao fenómeno...
E104CPAE/NANDAUnha rede informática interna privada e segura que permite ao persoal dun centro sa...
E105DPAE/NANDASinale a resposta falsa en relación aos estigmas da hepatopatía crónica:
E106CCardiovascularO Servizo Galego de Saúde (SERGAS) conta cun protocolo propio de atención ao paciente...
E107DCardiovascularAnte un lactante con febre moi alta de 3 días de evolución que cesa bruscamente ao a...
E108CPAE/NANDASegundo as recomendacións do proxecto "Desnutrición Zero" sobre seguimento de nutrici...
E109AAdm. medicamentosEn cal das vías de administración parenteral non existe absorción
E110BComunicacion/EpSEn que consiste a técnica Teach-Back en comunicación sanitaria

Fuente: Resolucion del 2 de julio de 2025 del Tribunal calificador del proceso selectivo de Enfermeria SERGAS (OPE 2025), publicada en sergas.es/Emprego-e-formacion/oposicions. Examen realizado el 9 de mayo de 2026 en Santiago de Compostela.

Distribucion tematica de la parte especifica

Estos son los bloques que mas cayeron en las 110 preguntas especificas, ya con asignacion curada al temario de Enfermeria SERGAS:

Bloque tematicoPreguntas% del especifico
Proceso Atencion Enfermeria (PAE/NANDA)2220.0%
Administracion de medicamentos1311.8%
Pediatria76.4%
Cardiovascular65.5%
Salud mental65.5%
Respiratorio / EPOC54.5%
Embarazo, parto y puerperio54.5%
Geriatria43.6%
Calidad y seguridad del paciente43.6%
Oncologia43.6%
Endocrinologia / Diabetes43.6%
Neurologia43.6%
Digestivo / Esofagico32.7%
Vacunaciones / Inmunizaciones32.7%
Investigacion / Metodologia32.7%
Higiene, esterilizacion y desinfeccion32.7%
Heridas cronicas y ulceras32.7%
Autonomia del paciente / Consentimiento21.8%
Cuidados quirurgicos21.8%
RCP / Urgencias / Emergencias21.8%
Comunicacion / Educacion para la salud21.8%
Igualdad y violencia de genero10.9%
Nefrologia / Renal10.9%
Bioetica / Cuidados paliativos10.9%

Lectura clave: el examen 2025 da mucho peso a administracion de medicamentos (13 preguntas), cardiovascular (6), salud mental (6), pediatria (7), respiratorio (5) y embarazo/puerperio (5). Las preguntas tipo "PAE general" (22) recogen contenido transversal de comunicacion, etica, marcos teoricos (Henderson, Maslow, Fawcett, Hanlon), determinantes sociales y conceptos basicos.

Parte Comun (12 preguntas)

Las 10 preguntas del comun + las 2 de reserva. Toda la parte comun gira en torno a legislacion gallega y estatal (Constitucion, Estatuto Autonomia Galicia, Ley 8/2008 de Saude de Galicia, Estatuto Marco, LOPDGDD, LGS, LPRL):

C1. De acordo coa Lei de saúde de Galicia, cal dos seguintes non é un órgano de participación social?

  • A) O Consello asesor de pacientes.
  • B) Os consellos de saúde de distrito.
  • C) O Consello galego de saúde.
  • D) O Foro de Participación Institucional de Sanidade.

Tema: Sistema Sanitario de Galicia (Ley 8/2008) · Respuesta oficial: D

Por que: Respuesta D. La Ley 8/2008 de Salud de Galicia (arts. 28 y ss.) recoge como organos de participacion social: el Consello galego de saude, los consellos de saude de area y los consellos asesores de pacientes. El 'Foro de Participacion Institucional de Sanidade' NO existe como organo de la Ley 8/2008. Trampa clasica: inventan un nombre que suena oficial.

C2. É persoal estatutario interino o que, por razóns expresamente xustificadas de necesidade e urxencia, é nomeado como tal con carácter temporal para o desempeño de funcións propias de persoal estatutario en caso de:

  • A) Exceso ou acumulación de tarefas, detallándose as mesmas, concretando a data do inicio e fin do nomeamento, por un prazo máximo de nove meses, dentro dun período de dezaoito meses.
  • B) Exceso ou acumulación de tarefas, detallándose as mesmas, concretando a data do inicio e fin do nomeamento, por un prazo máximo de dous meses, dentro dun período de tres meses.
  • C) Exceso ou acumulación de tarefas, detallándose as mesmas, concretando a data do inicio e fin do nomeamento, por un prazo máximo de seis meses, dentro dun período de doce meses.
  • D) Exceso ou acumulación de tarefas, detallándose as mesmas, concretando a data do inicio e fin do nomeamento, por un prazo máximo de tres meses, dentro dun período de seis meses.

Tema: Estatuto Marco (Ley 55/2003) · Respuesta oficial: A

Por que: Respuesta A. El art. 9.2.c del Estatuto Marco (Ley 55/2003) define al estatutario interino por acumulacion de tareas: nombramiento de hasta 9 meses dentro de un periodo de 18 meses. Aprended esta cifra al pie de la letra; es de las que mas caen.

C3. Segundo a Lei Xeral de Sanidade, cal das seguintes é competencia exclusiva do Estado?

  • A) As relacións e acordos sanitarios nacionais.
  • B) O rexistro xeral sanitario de alimentos.
  • C) A sanidade exterior.
  • D) A homologación xeral dos postos de traballo dos servizos sanitarios.

Tema: Ley General de Sanidad · Respuesta oficial: C

Por que: Respuesta C. El art. 149.1.16 de la Constitucion y la Ley 14/1986 General de Sanidad reservan al Estado competencia EXCLUSIVA sobre 'sanidad exterior, bases y coordinacion general de la sanidad y legislacion sobre productos farmaceuticos'. Las demas opciones son coordinacion/registro pero no exclusivas.

C4. A Lei orgánica de protección de datos persoais e garantía dos dereitos dixitais ten por obxecto garantir os dereitos dixitais da cidadanía conforme ao madato establecido no artigo:

  • A) I da Constitución.
  • B) 18.4 da Constitución.
  • C) 24.1 da Constitución.
  • D) 43.2 da Constitución.

Tema: LOPDGDD / Proteccion de datos · Respuesta oficial: B

Por que: Respuesta B. La LO 3/2018 (LOPDGDD) cita explicitamente en su preambulo y articulado el art. 18.4 CE como mandato constitucional: 'la ley limitara el uso de la informatica para garantizar el honor y la intimidad personal y familiar'. Confundir con el 24.1 (tutela judicial) o el 43 (proteccion salud) es el error tipico.

C5. Cal dos seguintes é un valor superior do ordenamento xurídico?

  • A) A liberdade.
  • B) A xustiza.
  • C) A igualdade.
  • D) Todas son correctas.

Tema: Constitucion Espanola · Respuesta oficial: D

Por que: Respuesta D. El art. 1.1 CE establece como valores superiores del ordenamiento juridico la libertad, la justicia, la igualdad y el pluralismo politico. Cualquier respuesta con uno solo es incompleta. La D 'todas correctas' es la unica integral.

C6. Sinale a opción de resposta verdadeira en relación co réxime de provisión e selección de prazas do Servizo Galego de Saúde:

  • A) As persoas aspirantes nomeadas disporán do prazo de quince días para incorporarse ao destino adxudicado.
  • B) A selección efectuarase con carácter xeral polo procedemento de oposición.
  • C) O proceso selectivo iniciarase mediante oferta pública de emprego publicada no Diario Oficial de Galicia.
  • D) O proceso selectivo iniciarase mediante convocatoria publicada no Diario Oficial de Galicia.

Tema: Estatuto Marco (Ley 55/2003) · Respuesta oficial: D

Por que: Respuesta D. El art. 30.5 del Estatuto Marco y el Decreto 206/2005 indican que los procesos selectivos se inician mediante convocatoria publicada en el DOG (no la OEP, que solo aprueba las plazas). La OEP la aprueba la Xunta, pero la convocatoria es del Sergas.

C7. Quen elixe ao presidente da Xunta?

  • A) O Rei.
  • B) O Parlamento de Galicia.
  • C) A cidadanía directamente.
  • D) As Cortes Xerais.

Tema: Estatuto de Autonomia de Galicia · Respuesta oficial: B

Por que: Respuesta B. El art. 15 del Estatuto de Autonomia de Galicia: el Presidente de la Xunta es elegido por el Parlamento de Galicia de entre sus miembros, y nombrado por el Rey. La eleccion la hace el Parlamento, no la ciudadania ni el Rey directamente.

C8. As disposicións de carácter laboral contidas na Lei de prevención de riscos laborais e nas súas normas regulamentarias terán en todo caso o carácter de:

  • A) Dereito necesario máximo dispoñible.
  • B) Dereito necesario mínimo indispoñible.
  • C) Dereito necesario máximo indispoñible.
  • D) Dereito necesario mínimo dispoñible.

Tema: Prevencion de Riesgos Laborales · Respuesta oficial: B

Por que: Respuesta B. La Disposicion adicional 14 de la Ley 31/1995 de PRL establece que sus disposiciones tienen caracter de DERECHO NECESARIO MINIMO INDISPONIBLE: minimo (las mejoras son bienvenidas) y indisponible (no se puede renunciar).

C9. De acordo co Estatuto de Autonomía, cal é a lingua propia de Galicia?

  • A) O galego.
  • B) O castelán.
  • C) O castelán e o galego.
  • D) O castelán, o galego e o portugués.

Tema: Estatuto de Autonomia de Galicia · Respuesta oficial: A

Por que: Respuesta A. El art. 5 del Estatuto de Autonomia de Galicia: 'A lingua propia de Galicia e o galego'. El castellano es cooficial pero no propia. Esta pregunta cae casi cada convocatoria.

C10. Cal é o idioma oficial do Estado?

  • A) Castelán.
  • B) Español.
  • C) O Estado non ten un único idioma oficial.
  • D) As opcións a) e b) son correctas.

Tema: Constitucion Espanola · Respuesta oficial: D

Por que: Respuesta D. Aunque el art. 3.1 CE dice literalmente 'el castellano es la lengua espanola oficial del Estado', el tribunal admite D porque ambas (castelan y espanol) se usan oficialmente. Pregunta dudosa - susceptible de impugnacion en el plazo de alegaciones.

C11. Que Lei Organica aprobou o Estatuto de Autonomia de Galicia?

  • A) Lei Organica 1/1978.
  • B) Lei Organica 9/1992.
  • C) Lei Organica 1/1981.
  • D) Lei Organica 1/1983.

Tema: Estatuto de Autonomia de Galicia · Respuesta oficial: C

Por que: Respuesta C. La Ley Organica 1/1981, de 6 de abril, aprobo el Estatuto de Autonomia de Galicia. Confusion frecuente con la LO 9/1992 (transferencias) o la 1/1983 (Estatuto Asturias). Memorizar: 1981 = Galicia.

C12. Segundo a Constitucion espanola, quen e o Xefe do Estado?

  • A) A persoa que ocupe a presidencia do Goberno.
  • B) O Rei.
  • C) A persoa que ocupe a presidencia do Congreso.
  • D) A persoa que ocupe a presidencia do Senado.

Tema: Constitucion Espanola · Respuesta oficial: B

Por que: Respuesta B. El art. 56.1 CE: 'El Rey es el Jefe del Estado, simbolo de su unidad y permanencia'. El Presidente del Gobierno es Jefe del Ejecutivo, no del Estado.

Parte Especifica (100 preguntas)

Las 100 obligatorias del ejercicio especifico - materia clinica de enfermeria SERGAS:

E1. Cal das seguintes non é unha contraindicación absoluta para administrar nutrición enteral por sonda nasogástrica?

  • A) Obstrución intestinal completa.
  • B) Decúbito prono.
  • C) Vómitos incoercibles.
  • D) Perforación intestinal non estabilizada.

Tema: Administracion de medicamentos · Respuesta oficial: B

Por que: Respuesta B. Contraindicaciones ABSOLUTAS de la nutricion enteral por SNG: obstruccion intestinal completa, perforacion intestinal no estabilizada, vomitos incoercibles, HDA activa. El decubito prono NO contraindica la NE por SNG; de hecho hay protocolos especificos de NE en prono (UCI COVID). Trampa por aparente 'logica' falsa.

E2. Segundo o protocolo de seguimento do neno san do Sergas, en que revisións débese realizar, de forma sistemática, a medida do perímetro cefálico?

  • A) En todas as revisións ata os 2 anos.
  • B) Desde os 2 ata os 6 anos en cada control.
  • C) Cando se detecta un atraso nos fitos motores.
  • D) Na visita dos 15 días.

Tema: Pediatria · Respuesta oficial: A

Por que: Respuesta A. El Programa Galego do Neno San indica medir perimetro cefalico en TODAS las revisiones hasta los 2 anos (15 dias, 1, 2, 4, 6, 9, 12, 15, 18 y 24 meses). A partir de los 2 anos no es sistematico salvo sospecha. Cierre fontanela posterior 2m, anterior 18m.

E3. Segundo o proceso asistencial integrado enfermidade pulmonar obstrutiva crónica (EPOC), entre as contraindicacións da espirometría atópase:

  • A) Aneurisma cerebral coñecido.
  • B) Cirurxía torácica nas 4 semanas previas.
  • C) Infección sistémica ou respiratoria transmisible activa ou sospeitada, incluída a tuberculose.
  • D) Todas as anteriores.

Tema: Respiratorio / EPOC · Respuesta oficial: D

Por que: Respuesta D. El proceso asistencial integrado EPOC (Sergas) lista como contraindicaciones de la espirometria: aneurisma cerebral conocido, cirugia toracica/abdominal/ocular reciente (<4 sem), infeccion respiratoria activa o transmisible (TB), neumotorax reciente, IAM reciente. Todas las opciones son ciertas - la D 'todas' es correcta.

E4. Das seguintes, sinale que consecuencia non se deriva do infradiagnóstico e o diagnóstico tardío do virus da inmunodeficiencia humana (VIH):

  • A) Diminución das novas infeccións.
  • B) Un peor prognóstico e perda de calidade de vida dos pacientes con diagnóstico tardío.
  • C) Un aumento dos custos sanitarios.
  • D) Unha maior propagación da epidemia.

Tema: Proceso Atencion Enfermeria (PAE/NANDA) · Respuesta oficial: A

Por que: Respuesta A. El infradiagnostico y diagnostico tardio del VIH NO disminuye nuevas infecciones; al contrario las INCREMENTA (el portador no tratado mantiene carga viral elevada y transmite). Pregunta negativa: '¿cual NO se deriva?' = la unica beneficiosa, que precisamente no ocurre.

E5. Respecto ao dereito á revogación do consentimento informado, cal das seguintes afirmacións é correcta?

  • A) A única opción para revogar o consentimento é ante un Comité de Ética.
  • B) O paciente pode revogar libremente o seu consentimento en calquera momento, debendo constar por escrito na historia clínica.
  • C) Unha vez asinado por escrito, non pode ser revogado.
  • D) Só o médico responsable pode autorizar a revogación do consentimento.

Tema: Autonomia del paciente / Consentimiento · Respuesta oficial: B

Por que: Respuesta B. La Ley 41/2002 (art. 8.5) y la Ley 3/2001 de Galicia: el consentimiento puede revocarse libremente en cualquier momento, debiendo constar por escrito en la historia clinica. No requiere comite de etica ni autorizacion del medico.

E6. Respecto ás complicacións asociadas ao acceso femoral en procedementos intervencionistas cardíacos, sinale a opción que non se considera unha complicación do devandito acceso:

  • A) Hemorraxia retroperitoneal.
  • B) Pseudoaneurismas.
  • C) Neuropatía femoral.
  • D) Arterite de células grandes.

Tema: Cardiovascular · Respuesta oficial: D

Por que: Respuesta D. Complicaciones del acceso femoral en cardiologia intervencionista: hemorragia (incluida retroperitoneal), pseudoaneurisma, fistula arteriovenosa, hematoma, neuropatia femoral por compresion. La 'arteritis de celulas grandes' (Horton) es una vasculitis sistemica de la arteria temporal, NO una complicacion del acceso vascular.

E7. No proceso de valoración integral do estado nutricional dun paciente hospitalizado, cal dos seguintes piares de avaliación deben ser tidos en conta?

  • A) Peso, talla do paciente, calcular IMC.
  • B) Medición de repregamentos cutáneos e perímetros.
  • C) Parámetros analíticos como albumina, prealbumina e retinol.
  • D) Todas son correctas.

Tema: Administracion de medicamentos · Respuesta oficial: D

Por que: Respuesta D. La valoracion nutricional integral incluye: antropometria (peso, talla, IMC, pliegues, perimetros), bioquimica (albumina, prealbumina, transferrina, retinol, linfocitos), datos clinicos (MUST, MNA, NRS-2002) y dietetica. Todos los pilares cuentan.

E8. Indique a resposta INCORRECTA das características psicolóxicas do ancián:

  • A) Fixación nos costumes.
  • B) Rutinas no seu modo de vida.
  • C) Aumento da capacidade de adaptación.
  • D) Precaución e medo ante situacións novas.

Tema: Geriatria · Respuesta oficial: C

Por que: Respuesta C. Caracteristicas psicologicas del anciano: fijacion en costumbres, rutinas, precaucion ante novedades, DISMINUCION (no aumento) de la capacidad de adaptacion. Por eso son fundamentales rutinas estables en residencias y planes de cuidados geriatricos.

E9. Cal das seguintes escalas serve para a valoración da dor?

  • A) pAlNAD.
  • B) TINETTI.
  • C) KATZ.
  • D) OXFORD.

Tema: Geriatria · Respuesta oficial: A

Por que: Respuesta A. PAINAD (Pain Assessment in Advanced Dementia) valora dolor en pacientes con demencia avanzada: respiracion, vocalizacion, expresion facial, lenguaje corporal, consolabilidad. TINETTI=marcha y equilibrio, KATZ=AVD basicas, OXFORD=fuerza muscular 0-5.

E10. O método prato ou Prato de Harvard implica a seguinte distribución de alimentos no prato:

  • A) A metade do prato conterá verduras e hortalizas (inclúense tamén aquí outros vexetais como as froitas), un cuarto do prato para os alimentos proteicos de orixe animal (carnes, peixe e ovos) ou de orixe vexetal (legumes) e un cuarto do prato para cereais (priorizando os integrais), tubérculos e legumes (achegan tamén HC complexos).
  • B) Un cuarto do prato conterá verduras e hortalizas (inclúense tamén aquí outros vexetais como as froitas), a metade do prato para os alimentos proteicos de orixe animal (carnes, peixe e ovos) ou de orixe vexetal (legumes) e un cuarto do prato para cereais (priorizando os integrais), tubérculos e legumes (achegan tamén HC complexos).
  • C) Un cuarto do prato conterá verduras e hortalizas (inclúense tamén aquí outros vexetais como as froitas), un cuarto do prato para os alimentos proteicos de orixe animal (carnes, peixe e ovos) ou de orixe vexetal (legumes) e a metade do prato do prato para cereais (priorizando os integrais), tubérculos e legumes (achegan tamén HC complexos).
  • D) A metade do prato conterá verduras e hortalizas, un cuarto do prato para os alimentos proteicos de orixe animal (carnes, peixe e ovos) ou de orixe vexetal (legumes) e un cuarto do prato para cereais (priorizando os integrais), tubérculos e froitas.

Tema: Proceso Atencion Enfermeria (PAE/NANDA) · Respuesta oficial: A

Por que: Respuesta A. Plato de Harvard: 1/2 verduras y frutas, 1/4 proteinas (preferir vegetal, pescado y aves; limitar carne roja y procesados), 1/4 cereales integrales y tuberculos. Recomendar agua, evitar azucares anadidos.

E11. Cal das seguintes opcións non sería considerada como un obstáculo invisible cando unha muller decide dedicarse a Súa carreira profesional coas expectativas de mellorar a Súa posición laboral?

  • A) Teito de cristal.
  • B) Prexuízo inconsciente.
  • C) Solo de pegamento, solo pegañento ou gueto de veludo.
  • D) Igualdade de xénero.

Tema: Igualdad y violencia de genero · Respuesta oficial: D

Por que: Respuesta D. Obstaculos invisibles en carrera profesional femenina: techo de cristal (limite ascenso), prejuicio inconsciente (sesgo genero), suelo pegajoso/gueto de terciopelo (atrapamiento en puestos bajos). La 'igualdad de genero' NO es un obstaculo - es el objetivo.

E12. En relación ao documento de instrucións previas da Comunidade Autónoma de Galicia, sinale a afirmación correcta:

  • A) Para que o documento sexa legalmente válido no ámbito do SERGAS, debe formalizarse necesariamente e como única forma válida ante notario con exercicio en Galicia.
  • B) O outorgante poderá modificar ou revogar o documento en calquera momento, debendo deixar constancia polos medios previstos legalmente.
  • C) En caso de conflito entre as instrucións previas do paciente e a lex artis (boa práctica profesional) prevalecerá a vontade manifestada polo paciente.
  • D) O persoal de enfermería non ten acceso ao Rexistro de Instrucións previas, sendo esta unha competencia exclusiva do persoal médico.

Tema: Autonomia del paciente / Consentimiento · Respuesta oficial: B

Por que: Respuesta B. La Ley 3/2001 reguladora del consentimiento y la historia clinica en Galicia: el otorgante puede modificar/revocar las instrucciones previas en cualquier momento. NO requiere notario obligatorio; puede ser ante notario, 3 testigos o personal del Registro. La lex artis prevalece sobre instrucciones contrarias a ella.

E13. Sinale cal das seguintes afirmacións sobre o Colesteatoma é falsa:

  • A) Os colesteatomas adoitan ser unilaterais e poden provocar perda de audición, mareos e parálise dos músculos faciais se non se tratan.
  • B) O colesteatoma é unha afección progresiva que pode afectar o óso, os tecidos brandos e os nervios.
  • C) O tratamento do colesteatoma é principalmente cirúrxico.
  • D) Os colesteatomas son tumoracións malignas dentro do oído medio que poden danar as estruturas circundantes.

Tema: Proceso Atencion Enfermeria (PAE/NANDA) · Respuesta oficial: D

Por que: Respuesta D. El colesteatoma es una lesion BENIGNA aunque destructiva: acumulo de epitelio escamoso queratinizado en oido medio. Puede destruir estructuras (osiculos, nervio facial) pero NO es tumoracion maligna. Tratamiento quirurgico. La D es FALSA - es la respuesta.

E14. Un dos instrumentos máis coñecidos para analizar os procesos de atención á saúde e que axuda a instaurar plans de mellora continua da calidade nas organizacións é:

  • A) O ciclo de Edwards Deming ou Shewhart PDCA (Plan, Do, Check, Act).
  • B) Escala de Barthel.
  • C) Diagrama de Ishikawa.
  • D) Análise causa-raíz.

Tema: Calidad y seguridad del paciente · Respuesta oficial: A

Por que: Respuesta A. El ciclo PDCA de Deming/Shewhart (Plan, Do, Check, Act) es el instrumento clasico de mejora continua de la calidad. Barthel=AVD, Ishikawa=causa-efecto (espina pescado), causa-raiz=analisis de incidentes. PDCA es el unico ciclo iterativo de mejora continua de gestion.

E15. No tratamento dunha paciente diagnosticada de anorexia nerviosa que está ingresada, cal é o obxectivo da intervención nutricional inicial?

  • A) Alcanzar o peso ideal no primeiro mes de tratamento.
  • B) Restaurar o estado nutricional e corrixir desequilibrios electrolíticos de forma progresiva.
  • C) Administrar nutrición parenteral total para evitar o rexeitamento da comida desde o primeiro día.
  • D) Permitir que a paciente elixa libremente o seu menú e a Súa rutina diaria de exercicio para aumentar a adherencia ao tratamento.

Tema: Salud mental · Respuesta oficial: B

Por que: Respuesta B. En anorexia ingresada: realimentacion PROGRESIVA para prevenir sindrome de realimentacion (hipofosfatemia, hipopotasemia, edemas). Empezar con 30-40 kcal/kg/dia y subir lentamente. NUNCA NP de entrada ni menus libres. Objetivo inicial: estabilizacion y correccion electrolitica.

E16. O "Plan galego de atención domiciliaria en atención primaria" dispón de distintos recursos tecnolóxicos e ferramentas que dan soporte aos obxectivos estratéxicos do mesmo. Sinale cal non é un deles:

  • A) TELEA.
  • B) CONECTA 72.
  • C) Programa FEDER.
  • D) É-Saúde.

Tema: Proceso Atencion Enfermeria (PAE/NANDA) · Respuesta oficial: C

Por que: Respuesta C. Plan galego de atencion domiciliaria en AP usa: TELEA (telemonitorizacion), CONECTA 72 (puente alta-AP), E-Saude (portal paciente). FEDER es fondo europeo de desarrollo regional - financia infraestructuras, NO es herramienta tecnologica asistencial.

E17. O sistema SiNASP (Sistema de Notificación e Aprendizaxe para a Seguridade do Paciente) caracterízase por ser un rexistro de incidentes de seguridade do paciente que ten un carácter:

  • A) Obrigatorio e punitivo.
  • B) Voluntario e non punitivo.
  • C) Xudicial e de vixilancia epidemiolóxica.
  • D) Administrativo para a xestión de queixas de usuarios.

Tema: Calidad y seguridad del paciente · Respuesta oficial: B

Por que: Respuesta B. El SiNASP (Sistema de Notificacion y Aprendizaje para la Seguridad del Paciente) es VOLUNTARIO y NO PUNITIVO. Si fuese punitivo nadie notificaria. Base de cualquier sistema de reporting de eventos adversos.

E18. Cal dos seguintes enunciados sobre a Acalasia Esofáxica é falso?

  • A) A acidez gástrica é o segundo síntoma máis frecuente.
  • B) A proba diagnóstica de referencia actualmente é a manometría de alta resolución.
  • C) A clasificación de Chicago versión 4.0, establece 3 subtipos manométricos diferentes de acalasia.
  • D) Na terapia oral farmacolóxica, os fármacos máis utilizados son os bloqueadores das canles de calcio e os nitratos.

Tema: Digestivo / Esofagico · Respuesta oficial: A

Por que: Respuesta A. Acalasia esofagica: sintoma principal es la DISFAGIA (no la acidez). Segundo sintoma: regurgitacion. La acidez es mas tipica de ERGE. Manometria de alta resolucion es gold standard. Chicago 4.0 distingue 3 subtipos. Bloqueadores Ca y nitratos son tratamiento farmacologico oral. La A es FALSA.

E19. En nenos menores de tres anos, a zona indicada para a administración intramuscular é:

  • A) Deltoides.
  • B) Cara anterolateral da coxa.
  • C) Área ventroglútea.
  • D) Área dorsoglútea.

Tema: Administracion de medicamentos · Respuesta oficial: B

Por que: Respuesta B. IM en menores de 3 anos: cara anterolateral del muslo (vasto lateral). Es el musculo mas desarrollado en lactantes. Deltoides desde los 3 anos. Dorsogluteo evitar siempre (riesgo nervio ciatico). Ventrogluteo desde los 3 anos.

E20. En relación á infección por VPH, sinale a afirmación falsa:

  • A) Está relacionado coa aparición de verrugas xenitais (condilomas) e o desenvolvemento de neoplasias, especialmente o cancro de cérvix.
  • B) Na maioría das ocasións, a infección cursa con fluxo vaxinal cheirento, pústulas eritematosas e enfermidade pélvica inflamatoria.
  • C) A vacinación constitúe a estratexia preventiva máis eficaz. Non só protexe contra a adquisición do virus, senón que reduce significativamente a incidencia de lesións precancerosas e cancro derivado.
  • D) Estímase que 0 8096 das persoas sexualmente activas infectaranse nalgún momento da Súa vida.

Tema: Vacunaciones / Inmunizaciones · Respuesta oficial: D

Por que: Respuesta B. VPH: la mayoria de infecciones son ASINTOMATICAS. Manifestaciones: verrugas genitales, neoplasias (cervix, vulva, ano, orofaringe). 'Flujo cheirento + pustulas + EPI' describe ITS bacterianas (gonococo, clamidia, vaginosis), NO VPH. La D es cierta (~80% poblacion sexualmente activa se infectara). La B es FALSA.

E21. En relación ao paciente adulto con patoloxía crónica e a toma de medicación, escolla a resposta correcta:

  • A) Podemos utilizar o test de Morisky-Green-Levine para medir a adherencia ao tratamento farmacolóxico.
  • B) Está a desenvolverse o Programa de mellora da adherencia terapéutica mediante a elaboración e subministración de sistemas de dosificación personalizados (SPD).
  • C) Segundo o Sergas, un paciente polimedicado é aquel que consome máis de dez medicamentos diferentes durante máis de seis meses.
  • D) As opcións Ae B son correctas.

Tema: Administracion de medicamentos · Respuesta oficial: D

Por que: Respuesta D. Morisky-Green-Levine: test validado para adherencia farmacologica (4 preguntas). SPD (Sistemas Personalizados de Dosificacion): programa del Sergas para polimedicados. Ambas correctas. La C es falsa: polimedicado segun Sergas son >=5 farmacos durante >=6 meses (no >10).

E22. Nunha mensaxe de correo electrónico, cal destes campos é o ÚNICO que garante a privacidade do enderezo dos destinatarios ante o resto da lista de destinatarios?

  • A) Para.
  • B) CC.
  • C) cco.
  • D) Asunto.

Tema: Proceso Atencion Enfermeria (PAE/NANDA) · Respuesta oficial: C

Por que: Respuesta C. CCO (con copia oculta / BCC) es el unico campo que oculta los destinatarios al resto. Para proteger RGPD en envios masivos: SIEMPRE CCO.

E23. En relación á vacina fronte ao herpes zóster (Programa galego de vacinación vixente), cal das seguintes afirmacións é falsa?

  • A) A pauta de vacinación consiste en dúas doses cun intervalo entre 2 e 6 meses entre doses, que se administran por vía intramuscular. Esta vacina non se pode administrar en persoas con inmunosupresión.
  • B) O presentar efectos adversos despois da primeira dose non é indicativo de que vaia a ter a mesma reacción despois a segunda dose. Por iso debe poñerse a segunda dose mesmo se a primeira dose lle produciu unha reacción local ou sistémica (febre, por exemplo). Só estaría contraindicada a segunda dose en caso de anafilaxia.
  • C) A vacina fronte a herpes zóster pódese administrar xunto con outras vacinas como a da gripe, pneumococo e fronte ao tétano, difteria e tose ferina.
  • D) Esta vacina tamén se recomenda a persoas a partir dos 18 anos que teñen antecedente de dous ou máis episodios de herpes zóster.

Tema: Vacunaciones / Inmunizaciones · Respuesta oficial: B

Por que: Respuesta B. Vacuna herpes zoster Shingrix: 2 dosis IM con 2-6 meses de intervalo. SI se puede administrar en inmunodeprimidos (vacuna recombinante de subunidad, no atenuada). La antigua Zostavax (atenuada) si estaba contraindicada en inmunosuprimidos. Tras efectos adversos 1a dosis: SI poner 2a dosis salvo anafilaxia. La B es la correcta.

E24. Defínese especificidade como:

  • A) A probabilidade de que para un suxeito san obtéñase na proba diagnóstica ou test un resultado positivo.
  • B) A probabilidade de que para un suxeito san obtéñase na proba diagnóstica ou test un resultado negativo.
  • C) A probabilidade de que para un suxeito enfermo obtéñase na proba diagnóstica ou test un resultado negativo.
  • D) A probabilidade de que para un suxeito enfermo obtéñase na proba diagnóstica ou test un resultado positivo.

Tema: Investigacion / Metodologia · Respuesta oficial: B

Por que: Respuesta B. ESPECIFICIDAD = probabilidad de TEST NEGATIVO en SANO (P(T-|S)). Sensibilidad = positivo en enfermo. Mnemotecnico: especifico = especificar quien NO la tiene = sanos. Sensible = detecta a los enfermos.

E25. Sinale a relación incorrecta:

  • A) Estatina - Fármaco hipolipemiante.
  • B) Ticagrelor - Corticoide.
  • C) Sulfonilureas - Antidiabéticos orais.
  • D) Acenocumarol - Anticoagulante oral.

Tema: Administracion de medicamentos · Respuesta oficial: B

Por que: Respuesta B. Ticagrelor NO es corticoide - es antiagregante plaquetario (inhibidor del receptor P2Y12, como clopidogrel y prasugrel). Estatinas=hipolipemiantes, sulfonilureas=ADO, acenocumarol=AVK. La relacion FALSA es B.

E26. Considérase unha solución hipertónica, indique a resposta correcta:

  • A) Solución de cloruro de sodio ao 3%.
  • B) Solución de cloruro de sodio ao 0.396.
  • C) Solución de glicosa ao 5%.
  • D) Soro fisiolóxico ao 0.996.

Tema: Administracion de medicamentos · Respuesta oficial: D

Por que: Respuesta A. Soluciones hipertonicas: NaCl al 3% (hipertonico), glucosado 10%, 20%, 50%, bicarbonato 1M. NaCl 0,9% es ISOtonico, glucosado 5% es ISOtonico. Regla: <0,9% hipo, =0,9% iso, >0,9% hiper.

E27. Para o peche da aponeurose abdominal tras unha laparotomía nun paciente cun IMC de 31 , requírese unha sutura de absorción lenta que manteña a forza tensil de forma prolongada (entre 4-6 semanas). Cal dos seguintes materiais é o máis adecuado?

  • A) Seda.
  • B) Polidioxanona (PDS).
  • C) Catgut simple.
  • D) Vicryl rapide.

Tema: Cuidados quirurgicos · Respuesta oficial: D

Por que: Respuesta B. Cierre aponeurosis abdominal en IMC alto: sutura de absorcion lenta que mantenga fuerza tensil 4-6 semanas = polidioxanona (PDS). Seda=no absorbible, catgut simple=absorcion rapida (7-10 d), Vicryl rapide=absorcion muy rapida (10-14 d).

E28. Segundo o DSM-5, como denominamos ao trastorno de ansiedade caracterizado por un medo ou ansiedade intensa, desproporcionada e persistente cara a un obxecto ou situación concreta?

  • A) Trastorno de pánico ou angustia.
  • B) Fobia específica.
  • C) Xelotimia.
  • D) Trastorno de acumulación.

Tema: Salud mental · Respuesta oficial: B

Por que: Respuesta B. DSM-5: trastorno de ansiedad por objeto/situacion concreto = FOBIA ESPECIFICA. Panico=crisis recurrentes sin desencadenante claro. Gelotimia=miedo a la risa (rara). Acumulacion=hoarding disorder.

E29. Cal é a vía de elección para a administración de adrenalina nun paciente con anafilaxia?

  • A) Subcutánea.
  • B) Intravenosa.
  • C) Intramuscular.
  • D) Todas son correctas.

Tema: RCP / Urgencias / Emergencias · Respuesta oficial: C

Por que: Respuesta C. Adrenalina en anafilaxia: via IM en cara anterolateral del muslo (1:1000, 0,3-0,5 mg en adulto, repetir 5-15 min si precisa). IV solo en parada o reanimacion avanzada (riesgo arritmia). SC NO se usa (absorcion lenta).

E30. Segundo a teoría das necesidades de Maxlow, que necesidade é máis elevada e ocupa a cúspide da pirámide de necesidades?

  • A) Necesidade de estima e autoestima.
  • B) Necesidade de autorrealización.
  • C) Necesidade de amor e pertenza.
  • D) Necesidade de seguridade.

Tema: Proceso Atencion Enfermeria (PAE/NANDA) · Respuesta oficial: B

Por que: Respuesta B. Piramide de Maslow: de la base a la cuspide - fisiologicas, seguridad, amor/pertenencia, estima, autorrealizacion. La autorrealizacion es la cuspide.

E31. Chega a urxencias un paciente oncolóxico con temperatura de 38,5 0C e neutrófilos de 300/mm3. Cal é o seu diagnóstico?

  • A) Mucosite grao 3.
  • B) ECOG grao 2.
  • C) Linfocitose reactiva.
  • D) Neutropenia febril.

Tema: Oncologia · Respuesta oficial: D

Por que: Respuesta D. Neutropenia febril = neutrofilos <500/mm3 (o <1000 con previsible bajada) + fiebre >=38,3 una vez o >=38 durante 1h. Es URGENCIA oncologica - antibioterapia empirica en <1h.

E32. Segundo o protocolo de prevención da isoinmunización Rh, en que situación está indicada a administración de gammaglobulina anti -D a unha puérpera?

  • A) Nai Rh - e feto Rh
  • B) Nai Rh + e feto Rh -
  • C) Nai Rh -, test de Coombs indirecto - e feto Rh +.
  • D) Nai e feto con incompatibilidade do grupo ABO, independentemente do Rh.

Tema: Embarazo, parto y puerperio · Respuesta oficial: C

Por que: Respuesta C. Gammaglobulina anti-D en puerpera: madre Rh- (no inmunizada, Coombs indirecto -) y feto Rh+. La inmunoprofilaxis se administra ademas a las 28 sem y en cualquier evento sensibilizador. Si madre ya inmunizada (Coombs +) NO sirve.

E33. En relación á proba do monofilamento de 10 g (Semmes-Wenstein), escolla a opción correcta:

  • A) Repetir esta aplicación dúas veces no mesmo punto, pero alternando con polo menos unha aplicación simulada, na cal o monofilamento non se aplica (un total de tres preguntas por punto).
  • B) O monofilamento aplicarase perpendicularmente na pel da persoa incrementando a presión ata que se dobre e manténdoo entre 1-2 segundos.
  • C) Considérase a proba positiva se existe perda de sensibilidade en polo menos un dos puntos examinados.
  • D) Todas as opcións anteriores son correctas.

Tema: Endocrinologia / Diabetes · Respuesta oficial: A

Por que: Respuesta A. Monofilamento 10g Semmes-Weinstein: aplicar perpendicular hasta DOBLARSE, mantener 1-2 seg. Se aplica 2 veces reales + 1 simulada por punto (3 'preguntas' por punto). Positivo = perdida >=2/3 puntos. La A describe correctamente la tecnica con simulada.

E34. Entre as manifestacións extraarticulares da artrite reumatoide, cando a enfermidade xa está establecida, destacan: sequidade da pel e da mucosa, ocasionando inflamación e posterior atrofia das glándulas que producen bágoas, saliva, zumes dixestivos ou fluxo vaxinal. Como denominamos esta síndrome?

  • A) Síndrome de Ehlers-Danlos.
  • B) Síndrome de pel escaldada.
  • C) Síndrome de Sjôgren.
  • D) Síndrome de Stevens-Johnson.

Tema: Proceso Atencion Enfermeria (PAE/NANDA) · Respuesta oficial: C

Por que: Respuesta C. Sjogren: sindrome autoinmune con sequedad de mucosas (xeroftalmia, xerostomia, vaginal, digestiva) que se asocia frecuentemente a artritis reumatoide. Ehlers-Danlos=hiperlaxitud, piel escaldada=infeccion estafilococo, Stevens-Johnson=NET reaccion farmacos.

E35. Á hora de administrar gotas óticas a un neno menor de 3 anos, vostede debe:

  • A) Tirar da orella en dirección posterosuperior para aliñar a canle auditiva.
  • B) Administrar as gotas a temperatura corporal.
  • C) Tirar da orella cara atrás e cara abaixo (posteroinferior).
  • D) As respostas B e C son correctas.

Tema: Pediatria · Respuesta oficial: D

Por que: Respuesta D. Gotas oticas en menor de 3 anos: traccion posteroinferior (atras y abajo) para alinear el conducto. En adultos posterosuperior. SIEMPRE administrar a temperatura corporal para evitar vertigo. Ambas (B y C) correctas.

E36. Segundo Hirsch, cal destas afirmacións define obesidade hiperplásica?

  • A) Caracterízase por aumento de tecido graxo nos adipocitos, sen aumentar o número dos mesmos. É típica en adultos.
  • B) Caracterízase por un aumento do número total de adipocitos. Ocorre principalmente na infancia e adolescencia.
  • C) Caracterízase por ter un perímetro abdominal nos homes maior de 102 cm e maior de 88 cm en mulleres.
  • D) Caracterízase por haber un aumento de IMC tras realizar estritamente unha dieta DASH.

Tema: Endocrinologia / Diabetes · Respuesta oficial: B

Por que: Respuesta B. Hirsch: obesidad HIPERPLASICA = aumento numero adipocitos (infancia/adolescencia, peor pronostico, dificil reduccion). Hipertrofica = aumento tamano adipocitos (adulto). Recordar: hiperplasia = mas celulas.

E37. A Estratexia galega para a atención a persoas en situación de cronicidade contempla un catálogo de servizos asistenciais ao dispor dos pacientes e profesionais para dar resposta ás necesidades dos pacientes. Das seguintes opcións, elixa o servizo que non está incluído:

  • A) Programa conecta 72.
  • B) Hospitalización a domicilio - HADO.
  • C) Teleseguimento de pacientes cirúrxicos a través da plataforma tecnolóxica Telea.
  • D) Vías rápidas de atención sanitaria.

Tema: Proceso Atencion Enfermeria (PAE/NANDA) · Respuesta oficial: D

Por que: Respuesta D. Estrategia galega de cronicidad: programas conecta 72, HADO, telemonitorizacion TELEA, gestion casos enfermera comunitaria, etc. Las 'vias rapidas' son del proceso de atencion a paciente agudo o cancer, NO de cronicidad.

E38. Vostede está traballando nun centro de saúde e vai realizar unha visita a domicilio a un paciente. Esta visita pode ser:

  • A) Programada.
  • B) A demanda.
  • C) Coordinada.
  • D) Ae B son correctas.

Tema: Proceso Atencion Enfermeria (PAE/NANDA) · Respuesta oficial: D

Por que: Respuesta D. La visita domiciliaria en AP puede ser: programada (citas en agenda) o a demanda (peticion del paciente). La 'coordinada' no es una categoria estandar - la A y B son las dos categorias clasicas.

E39. Respecto á terapia inhalatoria, cal das seguintes afirmacións é falsa?

  • A) Nos inhaladores de cartucho presurizado (pMDl) o fármaco almacénase nun dispositivo cun propelente. Ao presionar o dispositivo o líquido convértese en microgotas de gas. O paciente non necesita un fluxo inspiratorio mínimo.
  • B) Os inhaladores de nube de vapor suave (SMI) tipo Respimat xeran un aerosol sen propelente. Son de de fácil manexo.
  • C) Nos inhaladores de po seco (DPI) o fármaco está en forma de po micronizado que se libera debido ao fluxo inspiratorio tras inhalación activa.
  • D) Os inhaladores de po seco (DPI) poden ser unidose ou multidose.

Tema: Respiratorio / EPOC · Respuesta oficial: A

Por que: Respuesta A. pMDI (cartucho presurizado): SI necesita coordinacion inhalacion-pulsacion, pero NO un flujo inspiratorio minimo elevado (el propelente lo aporta). El que necesita flujo inspiratorio importante es el DPI (polvo seco). La A es FALSA.

E40. Que ósos conforman o teito da órbita ocular?

  • A) Óso frontal e óso malar.
  • B) Óso frontal e a rama ascendente do maxilar superior.
  • C) Óso frontal e a á menor do esfenoide.
  • D) Óso frontal e óso lacrimal.

Tema: Proceso Atencion Enfermeria (PAE/NANDA) · Respuesta oficial: C

Por que: Respuesta C. Techo de la orbita: hueso frontal + ala menor del esfenoides. Suelo: maxilar + cigomatico + palatino. Pared medial: etmoides + lagrimal + maxilar + esfenoides. Pared lateral: cigomatico + ala mayor esfenoides.

E41. Con respecto aos programas de cribado de cancro en Galicia, cal das seguintes opcións é falsa?

  • A) LUNG-GAL é o programa piloto de cribado de cancro de pulmón destinado a persoas entre 55 e 74 anos con antecedentes de tabaquismo (máis de 30 paquetes por ano), que fuma ou deixou de fumar nos últimos 10 anos.
  • B) O programa galego de detección precoz do cancro de cérvix diríxese, neste momento, a mulleres de 35 a 65 anos de idade e utiliza como proba de cribado a detección da infección polo VPH mediante citoloxía que pode ser realizada tanto nun centro sanitario como pola propia muller no seu domicilio.
  • C) O programa galego de detección precoz de cancro colorrectal está destinado a homes e mulleres de 50 a 69 anos. Realízase mediante un kit no domicilio para detectar sangue oculto en feces cada dous anos.
  • D) En canto ao programa galego de detección precoz do cancro de mama (PGDPCM), en setembro de 2023 a Xunta de Galicia decidiu ampliar o rango de idade da poboación diana ata os 74 anos.

Tema: Oncologia · Respuesta oficial: D

Por que: Respuesta D. Programa galego cribado mama (PGDPCM) - rango 50-69 anos historico. La opcion D dice 'ampliado a 74 anos en sept 2023' - eso es noticia anunciada pero no implementada formalmente en cribado sistematico (cuidado, segun fuente puede ser cierto). LUNG-GAL, cribado VPH y SOH son correctos.

E42. En ocasións fronte á enfermidade, o paciente desenvolve certos mecanismos inconscientes de defensa. Cales poden ser estes mecanismos?

  • A) Negación e compensación.
  • B) Racionalización e illamento.
  • C) Transferencia e identificación.
  • D) Todos os anteriores son mecanismos de defensa que pode desenvolver o paciente nalgún momento.

Tema: Salud mental · Respuesta oficial: D

Por que: Respuesta D. Mecanismos de defensa: negacion, regresion, racionalizacion, sublimacion, proyeccion, identificacion, desplazamiento, transferencia, compensacion. Todos son mecanismos inconscientes ante enfermedad/perdida.

E43. En relación coa infección por Chlamydia Trachomatis, sinale a FALSA:

  • A) Un só contacto sexual sen protección é suficiente para a transmisión da bacteria e o uso correcto do preservativo reduce drasticamente o risco de contaxio.
  • B) É frecuentemente asintomática, aínda que pode manifestarse en mulleres mediante alteracións no sangrado e no home como dor testicular.
  • C) O diagnóstico dunha infección por Chlamydia obriga, segundo os protocolos de saúde pública, á realización de probas de cribado para outras ITS.
  • D) A transmisión da bacteria prodúcese a través do contacto con fluídos durante o coito vaxinal ou anal, sendo imposible o contaxio a través da mucosa orofarínxea.

Tema: Proceso Atencion Enfermeria (PAE/NANDA) · Respuesta oficial: D

Por que: Respuesta D. Chlamydia trachomatis: puede transmitirse por sexo vaginal, anal Y oral (mucosa orofaringea), generando faringitis clamidiana. Decir 'imposible' es falso. Las demas son correctas (asintomatica frecuente, preservativo protege, cribado otras ITS).

E44. En relación á Miastenia Gravis, sinale a resposta falsa:

  • A) A Miastenia Gravis é unha enfermidade autoinmune heteroxénea, mediada por inmunoglobulinas de tipo G, que afecta aos músculos estriados.
  • B) O síntoma principal é a debilidade muscular que aparece ou se agrava tras a actividade muscular repetida ou mantida (fatigabilidade).
  • C) A musculatura ocular aféctase na maioría dos pacientes. A ptose palpebral adoita ser asimétrica e empeora ao longo do día, chegando en ocasións a ocluír 0 0110.
  • D) Recoméndase o uso de inhibidores da acetilcolina como primeira opción de tratamento sintomático, sendo a piridostigmina o máis utilizado.

Tema: Neurologia · Respuesta oficial: A

Por que: Respuesta A. Miastenia Gravis: enfermedad autoinmune mediada por anticuerpos antireceptor de acetilcolina (RAch). La opcion A dice 'inmunoglobulinas tipo G' generico - imprecisa/falsa. Las demas son ciertas (debilidad fluctuante, ptosis asimetrica, piridostigmina).

E45. Tras a creación dunha FAVI (fístula arteriovenosa interna) en membros superiores, indique cal das seguintes intervencións no periodo postcirúrxico é correcta:

  • A) Para evitar sangrado débese utilizar vendaxe circular compresiva.
  • B) Colocar o brazo cara abaixo para mellorar a recuperación.
  • C) A aparición de hematoma postcirúrxico é frecuente e non necesita revisión urxente.
  • D) Débense palpar os pulsos distais da extremidade onde está localizada a FAVI e comprobar o recheo capilar dos dedos.

Tema: Nefrologia / Renal · Respuesta oficial: D

Por que: Respuesta D. Cuidados post-FAVI: NO vendajes circulares compresivos (oclusion), brazo ELEVADO (no abajo), hematoma frecuente pero precisa revision urgente para descartar trombosis/oclusion, palpar pulsos distales y relleno capilar para evaluar perfusion. Solo D correcta.

E46. O programa Deixa a túa Pegada, é un programa dirixido á detección do virus da inmunodeficiencia humana (VIH) nos servizos de urxencias hospitalarias. Dentro das situacións clínicas para pedir unha seroloxía, non se atopa:

  • A) Plaquetopenia de etioloxía non explicada.
  • B) Pneumonía non adquirida na comunidade.
  • C) Síndrome mononucleósida.
  • D) Febre sen orixe aparente.

Tema: Proceso Atencion Enfermeria (PAE/NANDA) · Respuesta oficial: B

Por que: Respuesta B. Programa 'Deixa a tua Pegada' SERGAS: cribado VIH en urgencias. Situaciones: ITS, hepatitis virica, mononucleosis-like, plaquetopenia inexplicada, fiebre sin foco, neumonia ADQUIRIDA en comunidad (NO 'no adquirida'). La B es falsa - es la respuesta.

E47. Cal é o mecanismo principal da terapia CAR-T?

  • A) Uso de virus oncolíticos para destruír directamente as células cancerosas.
  • B) Realizar un transplante de precursores hematopoéticos aloxénicos para xerar un efecto enxerto contra tumor.
  • C) Modificación xenética de linfocitos T do paciente para recoñecer antíxenos tumorais.
  • D) Administración de anticorpos monoclonais que bloquean o receptor PD-I .

Tema: Oncologia · Respuesta oficial: C

Por que: Respuesta C. CAR-T (Chimeric Antigen Receptor T-cell): linfocitos T del paciente modificados geneticamente ex vivo para expresar receptor que reconoce antigeno tumoral (CD19 en linfomas B). Reinfusion = ataque dirigido. Virus oncoliticos, TPH y anti-PD1 son otras estrategias.

E48. Un paciente ao que se clasifica segundo o Triaxe Manchester cunha etiqueta de cor vermella indica que a atención do paciente se realice:

  • A) De forma inmediata.
  • B) Nun tempo máximo de 30 minutos.
  • C) Nun tempo máximo de 45 minutos.
  • D) Nun tempo máximo de 60 minutos.

Tema: RCP / Urgencias / Emergencias · Respuesta oficial: A

Por que: Respuesta A. Triaje Manchester: ROJO = inmediato (parada, shock, obstruccion via aerea). NARANJA = 10 min. AMARILLO = 60 min. VERDE = 120 min. AZUL = 240 min.

E49. Os conceptos ou fenómenos do Metaparadigma de enfermería son:

  • A) Relación NIC.
  • B) Persoa, Contorna, Saúde e Enfermería (ou coidado).
  • C) Categorización e transformación.
  • D) Planificación, valoración e diagnóstico de enfermería.

Tema: Proceso Atencion Enfermeria (PAE/NANDA) · Respuesta oficial: B

Por que: Respuesta B. Metaparadigma de enfermeria (Fawcett): los 4 conceptos centrales son PERSONA, ENTORNO, SALUD y ENFERMERIA/CUIDADO. NANDA/NIC/NOC son taxonomias, no metaparadigma.

E50. Cal é a función do corpo lúteo durante as primeiras 8-10 semanas de embarazo no caso de producirse a fecundación?

  • A) Producir LH para estimular os ovarios fetais.
  • B) Sintetizar relaxina para contraer o miometrio.
  • C) Dexenerarse rapidamente para deixar paso á placenta.
  • D) Manter a produción de proxestáxenos para manter a xestación.

Tema: Embarazo, parto y puerperio · Respuesta oficial: D

Por que: Respuesta D. Cuerpo luteo gestacional: mantiene produccion de PROGESTERONA durante las primeras 8-10 semanas hasta que la placenta asume la produccion. La progesterona mantiene endometrio y embarazo.

E51. No marco dos coidados paliativos, o concepto de "dor total" introducida por Cicely Saunders refírese a:

  • A) Dor que involucra tamén aspectos psicolóxicos, emocionais, espirituais e sociais, e debe ser abordada de forma multidisciplinar.
  • B) Dor que afecta a todos os órganos simultaneamente e que non cede con analxésicos opioides.
  • C) Dor que non cede combinando analxésicos do terceiro chanzo con coadxuvantes, e require da Unidade da Dor para a Súa manexo.
  • D) A necesidade de sedación paliativa inmediata para acabar coa multifactoriedade de síntomas.

Tema: Bioetica / Cuidados paliativos · Respuesta oficial: A

Por que: Respuesta A. Cicely Saunders (madre de los cuidados paliativos modernos) definio el concepto de DOLOR TOTAL: dimension fisica + psicologica + emocional + espiritual + social. Requiere abordaje multidisciplinar.

E52. Cantas necesidades básicas describe o modelo de Virginia Henderson?

  • A) 10.
  • B) 12.
  • C) 14.
  • D) 16.

Tema: Proceso Atencion Enfermeria (PAE/NANDA) · Respuesta oficial: C

Por que: Respuesta C. Virginia Henderson: 14 necesidades basicas (respirar, comer, eliminar, moverse, dormir, vestirse, mantener temperatura, higiene, evitar peligros, comunicarse, creencias, trabajar, aprender, recrearse).

E53. Para o diagnóstico de EPOC e en relación á espirometría, cal das seguintes afirmacións é incorrecta?

  • A) A espirometría é a proba diagnóstica para a EPOC e considérase o GOLD STANDAR no diagnóstico da EPOC.
  • B) Unha proba broncodilatadora considérase positiva se o cambio no FEVI ou FVC é maior ou igual ao 12 %, sempre que a diferenza sexa maior ou igual a 200 ml.
  • C) O diagnostico de EPOC realízase sempre que o cociente FEVI /FVC post broncodilatación (B
  • D) sexa maior de 0,7. D) Tras a espirometría basal, realizásese unha segunda nos 15-20 minutos posteriores á administración dun broncodilatador de acción curta como salbutamol a dose de 400 mcg con cámara (4 puffs), ou terbutalina turbuhaler 1 000 mcg (2 inhalacións) a intervalos de 30 segundos entre cada aplicación.

Tema: Respiratorio / EPOC · Respuesta oficial: C

Por que: Respuesta C. Diagnostico de EPOC: FEV1/FVC post-BD <0,7 (MENOR, no mayor). La C esta invertida - es FALSA. Las demas son correctas: gold standard, prueba BD +>=12% y 200ml, dosis salbutamol/terbutalina estandares.

E54. Defínese como "loito anticipado":

  • A) Loito que permanece entre 18-24 meses despois da perda.
  • B) Aquel que se dá antes de que a morte ou a perda acontezan.
  • C) Loito sen resolver, que non remite co paso do tempo e dura anos.
  • D) Aquel que sucede cando a persoa nega que os feitos ocorresen.

Tema: Salud mental · Respuesta oficial: B

Por que: Respuesta B. Duelo anticipado: el que ocurre ANTES de la muerte/perdida (familiares de paciente con cancer terminal). El duelo cronico/no resuelto dura anos. El duelo negado/inhibido cuando se rechaza.

E55. En relación cos estimuladores de colonias, en que se diferencia o filgrastim da eritropoietina?

  • A) Ambos son equivalentes, actúan sobre as mesmas células hematopoiéticas.
  • B) O filgrastim actúa sobre a serie branca, diminuíndo a neutropenia, e a eritropoetina sobre a serie vermella, diminuíndo a necesidade de transfusións.
  • C) O filgrastim adminístrase vía subcutánea e a eritropoietina intramuscular.
  • D) O filgrastim precisa dúas semanas mínimo de tratamento e a eritropoietina comeza o seu efecto de maneira inmediata.

Tema: Oncologia · Respuesta oficial: B

Por que: Respuesta B. Filgrastim (G-CSF) actua sobre serie BLANCA (granulocitos) - reduce neutropenia post-quimio. Eritropoyetina (EPO) actua sobre serie ROJA - reduce necesidad de transfusion. Ambos son estimuladores de colonias pero de lineas distintas.

E56. En referencia á esquizofrenia, sinale a resposta correcta:

  • A) É un trastorno mental que afecta, nalgún momento da Súa vida a cerca do 1% da poboación.
  • B) Preséntase con maior frecuencia a idades novas.
  • C) Na enfermidade pódense distinguir síntomas positivos como as alucinacións ou síntomas negativos como a abulia.
  • D) Todas son correctas.

Tema: Salud mental · Respuesta oficial: D

Por que: Respuesta D. Esquizofrenia: prevalencia ~1% poblacion, inicio juvenil, sintomas positivos (alucinaciones, delirios) y negativos (abulia, alogia, anhedonia, aplanamiento). Las tres afirmaciones son correctas.

E57. Para priorizar os problemas de saúde na poboación no ámbito da saúde pública, pódese utilizar o método Hanlon. Cal dos seguintes non forma parte deste método?

  • A) Magnitude do problema.
  • B) Severidade.
  • C) Eficacia da intervención.
  • D) Renda per cápita.

Tema: Proceso Atencion Enfermeria (PAE/NANDA) · Respuesta oficial: B

Por que: Respuesta B. Metodo Hanlon: priorizacion de problemas de salud publica. Componentes: A=magnitud, B=severidad, C=eficacia/eficiencia, D=PEARL (Pertinencia, Economia, Aceptacion, Recursos, Legalidad). Renta per capita NO es componente.

E58. En Galicia, entre as recomendacións de vacinación fronte ao virus do papiloma humano (VPH) a partir do día 26 de maio de 2025, non se atopa:

  • A) Vacinación de nenos e nenas aos 12 anos, pauta de 2 dose (0, 6 meses).
  • B) Captación de mulleres nadas a partir de 1 994 e de varóns nados a partir de 2004 que estean sen vacinar, con pauta de 1 dose en menores de 26 anos e de 2 doses, separadas polo menos 6 meses, en persoas de 26 ou máis anos.
  • C) Homes ata os 45 anos que teñen relacións sexuais con homes, con pauta de I dose, se son menores de 26 anos ou 2 doses (0, 6 meses) se teñen 26 ou máis anos.
  • D) Persoas ata os 45 anos en situación de prostitución, con pauta de 1 dose, se son menores de 26 anos ou 2 doses (O, 6 meses) se teñen 26 ou máis anos.

Tema: Vacunaciones / Inmunizaciones · Respuesta oficial: B

Por que: Respuesta B. Programa galego vacinacion VPH desde 26 mayo 2025: nenos y nenas 12 anos pauta 2 dosis, captacion mujeres post-1994 / varones post-2004, HSH y prostitucion hasta 45 anos. Las opciones difieren ligeramente en pautas; comprobar literal en plantilla oficial.

E59. Sinalar cal é o tipo de incontinencia máis frecuente en anciáns:

  • A) Asociada a dor.
  • B) Urxencia.
  • C) Asociada a temperatura.
  • D) Mixta.

Tema: Geriatria · Respuesta oficial: B

Por que: Respuesta B. Tipo mas frecuente de incontinencia urinaria en ancianos: URGENCIA (hiperactividad detrusor). Mixta (urgencia + esfuerzo) es 2a en mujeres mayores. Esfuerzo predomina en mujeres jovenes.

E60. Segundo o consenso actual sobre os programas de prehabilitación multimodal no paciente cirúrxico, que tríade de intervencións constitúen o eixo fundamental da optimización preoperatoria para incrementar a capacidade funcional e mellorar os resultados postoperatorios?

  • A) Cribado de fraxilidade (Escala de Fried), fisioterapia respiratoria dirixida e suplementos con inmunonutrientes.
  • B) Educación preoperatoria sobre o manexo da dor, deambulación precoz tras a cirurxía e control glicémico que será menor de 180 mg/dl.
  • C) Carga preoperatoria de carbohidratos ata 2 horas antes da intervención, profilaxe antibiótica e abandono do hábito tabáquico polo menos 24 horas antes da intervención.
  • D) Adestramento de forza e capacidade aeróbica, optimización nutricional e apoio psicolóxico orientado á redución do estrés.

Tema: Cuidados quirurgicos · Respuesta oficial: D

Por que: Respuesta D. Prehabilitacion multimodal eje fundamental: ejercicio fisico (fuerza y aerobico), optimizacion nutricional, apoyo psicologico (reduccion estres). Las otras opciones son medidas validas pero NO son la triada fundamental ERAS.

E61. Tal e como se recolle no documento de Acordos de xestión do SERGAS coas áreas sanitarias 2026, cal dos seguintes non é un obxectivo relacionado coa integración asistencial e a innovación para promover a coordinación entre niveis asistenciais?

  • A) Diálise domiciliaria.
  • B) Economía circular.
  • C) Implantación do proxecto Galion ERC.
  • D) Programa TELEA.

Tema: Proceso Atencion Enfermeria (PAE/NANDA) · Respuesta oficial: B

Por que: Respuesta B. Acordos xestion Sergas 2026 - objetivos de integracion asistencial y coordinacion entre niveles: dialise domiciliaria, proxecto Galion ERC, TELEA. La economia circular es ambiental/sostenibilidade, NO objetivo de coordinacion asistencial.

E62. En base á guía de procedementos de desinfección dos produtos sanitarios no medio hospitalario do SERGAS, sinale a FALSA:

  • A) Os desinfectantes que se vaian utilizar deberán ter o marcado "CE" e o grao de esterilización tras o seu uso será alto, medio ou baixo en función da potencia xermicida do desinfectante elixido.
  • B) Limparase o material utilizado con deterxente o máis rapidamente posible e a solución será refugada despois do seu uso.
  • C) Deterxente é toda substancia química con capacidade de eliminar a sucidade adherida ás superficies dos obxectos inanimados ou tecidos vivos.
  • D) Desinfectante é un axente que destrúe patóxenos e outras clases de microorganismos por medios fisicos ou químicos.

Tema: Higiene, esterilizacion y desinfeccion · Respuesta oficial: A

Por que: Respuesta A. Procedimiento desinfeccion Sergas: el grado de DESINFECCION (no esterilizacion - son cosas distintas) puede ser alto, intermedio o bajo. La esterilizacion es nivel maximo (eliminacion de TODO incluidas esporas). Confundir desinfeccion con esterilizacion es la trampa - A es FALSA.

E63. En relación ás úlceras neoplásicas e as lesións cutáneas con sospeita de malignidade, sinale a FALSA:

  • A) O carcinoma espinocelular pode desenvolverse sobre procesos cicatriciais ou queimaduras antigas.
  • B) Ante a sospeita clínica de malignidade, o persoal de enfermería debe levar a cabo un frotis da superficie da lesión para obter un diagnóstico temperán.
  • C) Débese sospeitar de malignidade ante unha lesión que presenta bordos irregulares, falta de homoxeneidade na cor e un crecemento asimétrico e rápido.
  • D) O tratamento das úlceras neoplásicas en estados avanzados será o control da exsudación, o control da dor e do mal cheiro.

Tema: Heridas cronicas y ulceras · Respuesta oficial: B

Por que: Respuesta B. Sospecha de lesion maligna: NO se hace frotis (raspado superficial) - se realiza BIOPSIA (escision o punch). El frotis cutaneo es para citologia exfoliativa que NO diagnostica malignidad cutanea. Carcinoma espinocelular sobre cicatrices: ulcera de Marjolin (cierto).

E64. Cal destes non se considera un fármaco anticolinérxico?

  • A) Bromuro de ipratropio.
  • B) Bromuro de aclidinio.
  • C) Bromuro de tiotropio.
  • D) Todos son fármacos anticolinérxicos.

Tema: Respiratorio / EPOC · Respuesta oficial: D

Por que: Respuesta D. Anticolinergicos broncodilatadores: ipratropio (corto), tiotropio (largo), aclidinio (largo), glicopirronio (largo), umeclidinio (largo). Todos son anticolinergicos inhalados.

E65. O decreto 1 36/201 8, do 4 de outubro, regula na Rede Galega de Vixilancia en Saúde Pública o sistema especial de información para a vixilancia de novos diagnósticos de VIH na Comunidade Autónoma de Galicia. Como se denomina o devandito sistema?

  • A) Sistema de Información de Diagnósticos de Infección polo Virus da Inmunodeficiencia Humana de Galicia (SIDIVIHG).
  • B) Programa Galego de Infeccións de Transmisión Sexual (PROGITS).
  • C) Sistema de Vixilancia de Patoloxías Emerxentes (SIVIP).
  • D) Rexistro de Enfermidades de Transmisión Hemática (RE T H).

Tema: Proceso Atencion Enfermeria (PAE/NANDA) · Respuesta oficial: A

Por que: Respuesta A. Decreto 136/2018 Galicia crea el SIDIVIHG (Sistema de Informacion de Diagnosticos de VIH de Galicia). Las otras son nombres inventados/parecidos para confundir.

E66. Atendendo á clasificación de E. Spaulding de produto sanitario, como se define tecnicamente o "produto sanitario semicrítico" e cal é o nivel de descontaminación mínimo esixido polos protocolos do SERGAS para garantir a seguridade do paciente?

  • A) Material que entra en contacto con tecidos estériles ou sistema vascular, require obrigatoriamente esterilización.
  • B) Material que entra en contacto con mucosas intactas ou pel non intacta, require como mínimo unha desinfección de alto nivel.
  • C) Material que entra en contacto coa pel intacta do paciente, require desinfección de nivel intermedio ou baixo.
  • D) Material que entra en contacto con pel colonizada por flora saprófita, require limpeza exhaustiva con deterxentes encimáticos sen necesidade de xermicidas químicos.

Tema: Higiene, esterilizacion y desinfeccion · Respuesta oficial: B

Por que: Respuesta B. Clasificacion Spaulding: CRITICO=cavidades esteriles/vascular = esterilizacion. SEMICRITICO=mucosas/piel no intacta = desinfeccion alto nivel minimo. NO CRITICO=piel intacta = desinfeccion intermedio/bajo.

E67. Indique a resposta correcta, para previr as infeccións de tracto urinario de pacientes con sonda uretral unha das medidas máis eficaces é:

  • A) Utilizar antisépticos e antibióticos na hixiene diaria na zona da sonda uretral.
  • B) Utilizar luvas non estériles para a inserción da sonda uretral.
  • C) Realizar hixiene de mans inmediatamente antes da inserción ou de calquera manipulación da sonda uretral.
  • D) Realizar o recambio rutineiro semanal da sonda uretral.

Tema: Higiene, esterilizacion y desinfeccion · Respuesta oficial: C

Por que: Respuesta C. Prevencion ITU asociada a sonda uretral: HIGIENE DE MANOS antes/despues de manipular es la medida MAS eficaz (evidencia A). Antisepticos topicos rutinarios NO recomendados. Tecnica esteril en insercion. Recambio solo si indicado, no rutinario.

E68. Cal das seguintes intervencións de enfermería ante un paciente con desnutrición é incorrecta?

  • A) En pacientes inapetentes ofrecer primeiro os alimentos máis enerxéticos e deixar os menos para o final da inxesta.
  • B) Vixiar a aparición de debilidade muscular, parestesias ou arritmias durante os primeiros días de tratamento nutricional.
  • C) Forzar ao paciente para terminar todo o contido da bandexa e, cando acabe, darémoslle o suplemento nutricional completo para asegurar que se cumpren os requisitos calóricos diarios.
  • D) Cando se realicen os controis de peso, deben ser sempre á mesma hora, na mesma báscula e co paciente en condicións de roupa similares.

Tema: Administracion de medicamentos · Respuesta oficial: C

Por que: Respuesta C. NUNCA forzar al paciente desnutrido: la presion empeora la aversion alimentaria y puede desencadenar atragantamiento. Ofrecer fraccionado, alimentos energeticos primero, vigilar sindrome de realimentacion.

E69. A escala NYHA (New York Heart Association) utilízase para clasificar a gravidade da insuficiencia cardíaca, sinale a resposta falsa:

  • A) Clase l: Sen limitación da actividade física. A actividade física ordinaria non causa fatiga, dispnea ou palpitacións.
  • B) Clase III: Marcada limitación da actividade física. Ausencia de malestar en repouso, pero calquera actividade física menor á ordinaria produce fatiga, dispnea ou palpitacións.
  • C) Clase V: Incapacidade para levar a cabo calquera actividade física sen malestar. Pode haber síntomas en repouso, se se leva a cabo calquera actividade física aumenta a sensación de malestar.
  • D) Clase II: Leve limitación da actividade física, síntese cómodo en repouso, pero unha actividade física ordinaria produce fatiga, dispnea ou palpitacións.

Tema: Cardiovascular · Respuesta oficial: C

Por que: Respuesta C. NYHA solo tiene CLASES I a IV (NO V). La clase IV es 'incapacidad para cualquier actividad sin malestar, sintomas en reposo'. La C habla de 'Clase V' que NO existe. Trampa.

E70. Segundo a Lei 1 6/2003, do 28 de maio, de Cohesión e Calidade do Sistema Nacional de Saúde, a prestación farmacéutica comprende:

  • A) Os medicamentos e produtos sanitarios nas doses precisas, segundo os requirimentos individuais do paciente, durante o tempo necesario e ao menor custo posible para eles.
  • B) Os medicamentos e produtos sanitarios e o conxunto de actuacións encamiñadas a que os pacientes as reciban de forma adecuada, nas doses precisas, durante o período de tempo.
  • C) Os medicamentos e produtos sanitarios e o conxunto de actuacións encamiñadas a que os pacientes as reciban de forma adecuada ás súas necesidades clínicas, nas doses precisas segundo os seus requirimentos individuais, durante o período de tempo adecuado e ao menor custo posible para eles e a comunidade.
  • D) Os medicamentos e produtos sanitarios nas doses precisas, segundo os requirimentos individuais do paciente, durante o período de tempo adecuado e ao menor custo posible para eles e a comunidade.

Tema: Administracion de medicamentos · Respuesta oficial: C

Por que: Respuesta C. Ley 16/2003 Cohesion: prestacion farmaceutica = medicamentos y productos sanitarios + actuaciones para que pacientes reciban de forma ADECUADA a necesidades clinicas, dosis precisas, periodo adecuado, menor coste para pacientes y comunidad.

E71. Que arteria adoita ser a responsable da elevación do ST nas derivacións l, aVL, V5 e V6?

  • A) Arteria descendente anterior.
  • B) Arteria coronaria dereita.
  • C) Arteria circunflexa.
  • D) Arteria marxinal.

Tema: Cardiovascular · Respuesta oficial: C

Por que: Respuesta C. ST elevado en I, aVL, V5 y V6 = IAM LATERAL (cara lateral). Responsable: arteria CIRCUNFLEJA (rama izquierda). DA=anterior (V1-V4), CD=inferior (II, III, aVF). La marginal es rama de la circunfleja.

E72. En base ao documento de cribado neonatal da fibrose quística (FQ), que sistema do organismo é a causa principal de morbilidade e mortalidade nos pacientes con FQ?

  • A) Sistema endócrino.
  • B) Aparello xenitourinario.
  • C) Aparello respiratorio.
  • D) Aparello dixestivo e páncreas.

Tema: Pediatria · Respuesta oficial: C

Por que: Respuesta C. Fibrosis quistica: la afectacion respiratoria (bronquiectasias, infecciones cronicas) es la principal causa de morbi-mortalidad. Pancreas exocrino tambien afectado pero respiratorio domina.

E73. No contexto do trastorno depresivo, sinale a resposta correcta:

  • A) Ao longo da vida os homes presentarán unha maior porcentaxe de episodios depresivos cás mulleres.
  • B) A depresión endóxena xorde como resposta a acontecementos vitais estresantes que o individuo non procesa adecuadamente.
  • C) A depresión pódese tratar farmacoloxicamente con antidepresivos tricíclicos como son a mirtazapina ou a venlafaxina.
  • D) Existe maior risco de suicidio cando o individuo comeza a mellorar da depresión.

Tema: Salud mental · Respuesta oficial: D

Por que: Respuesta D. Depresion: mayor riesgo de suicidio AL INICIO DE LA MEJORIA (recupera energia antes que el estado de animo - puede ejecutar la idea). Mujeres > hombres. Endogena no se asocia a sucesos vitales. Mirtazapina y venlafaxina NO son triciclicos (son ISRS/dual).

E74. Nun paciente politraumatizado con monitorización da presión intracranial (PIC), temos que saber que a fórmula que indica a relación entre a presión de perfusión cerebral, a presión arterial media e a presión intracranial é:

  • A) PPC= PAM-PIC (PPC: Presión de Perfusión Cerebral, PAM: Presión Arterial Media, PIC: Presión Intracranial).
  • B) PPC= PAM+PIC (PPC: Presión de Perfusión Cerebral, PAM: Presión Arterial Media, PIC: Presión Intracranial).
  • C) PPC= PAM/PIC (PPC: Presión de Perfusión Cerebral, PAM: Presión Arterial Media, PIC: Presión Intracranial).
  • D) PPC= PAM (PPC: Presión de Perfusión Cerebral, PAM: Presión Arterial Media).

Tema: Cardiovascular · Respuesta oficial: A

Por que: Respuesta A. PPC (presion perfusion cerebral) = PAM (presion arterial media) - PIC (presion intracraneal). Valor normal >=60 mmHg. En neurocriticos mantener >=60-70.

E75. En relación á disección de aorta, sinale a resposta correcta:

  • A) A clasificación de Stanford distingue entre os tipos A e B.
  • B) A clasificación de Rutherford vai do estadío 0 ao 6.
  • C) A clasificación de Ann Arbor presenta 4 graos, que van do 1 ao 4.
  • D) A clasificación de Nottingham consta de 3 graos, que van do I ao 3.

Tema: Cardiovascular · Respuesta oficial: A

Por que: Respuesta A. Disseccion aorta - clasificacion STANFORD: A (afecta aorta ascendente, quirurgica urgente) y B (descendente, manejo medico inicial). DeBakey distingue I, II, III. Rutherford=isquemia cronica MI. Ann Arbor=linfomas. Nottingham=cancer mama.

E76. Que tipos de pezas dentais non se atopan presentes na dentición decidua?

  • A) Incisivos laterais.
  • B) Caninos.
  • C) Molares.
  • D) Premolares.

Tema: Pediatria · Respuesta oficial: D

Por que: Respuesta D. Denticion decidua (20 piezas): 8 incisivos, 4 caninos, 8 molares. NO hay PREMOLARES en la denticion temporal (solo en permanente, 8 premolares). Premolares aparecen sobre los 10-12 anos.

E77. Sinale a afirmación incorrecta respecto á bilirrubina indirecta ou non conxugada:

  • A) É liposoluble e circula unida á albúmina.
  • B) A causa máis importante de aumento da bilirrubina indirecta é a hemólise.
  • C) A bilirrubina indirecta pode atravesar a membrana glomerular, polo que se elimina nos ouriños.
  • D) É captada polos hepatocitos, onde é conxugada por acción da encima glucuroniltransferasa.

Tema: Proceso Atencion Enfermeria (PAE/NANDA) · Respuesta oficial: C

Por que: Respuesta C. Bilirrubina indirecta (no conjugada): liposoluble, unida a albumina, NO atraviesa membrana glomerular - NO se elimina en orina. Aumenta en hemolisis. Hepatocitos la conjugan (glucuroniltransferasa). La directa (conjugada) si pasa a orina. La C es FALSA.

E78. En relación coa aplicación da terapia de presión negativa (TPN) no tratamento das feridas complexas, sinale a afirmación CORRECTA:

  • A) A presenza de tecido necrótico con esfácelos en máis dun 20 % do leito da ferida é unha indicación para iniciar o baleiro.
  • B) En caso de feridas infectadas non poderemos usar a TPN por risco a desencadear unha sepse.
  • C) Está contraidicado colocar a esponxa directamente sobre vasos sanguíneos debilitados ou órganos expostos.
  • D) A presión estándar recomendada para iniciar a T PN é de -200 mm de Hg en modo continuo.

Tema: Heridas cronicas y ulceras · Respuesta oficial: C

Por que: Respuesta C. TPN (terapia presion negativa): CONTRAINDICADO sobre vasos sanguineos debilitados u organos expuestos (riesgo hemorragia masiva). Puede usarse en heridas infectadas (con cobertura ATB). Presion estandar -125 mmHg (no -200).

E79. Baseándonos no informe EPISCAN II, sobre a Prevalencia da EPOC en España, cal das seguintes afirmacións é incorrecta?

  • A) A prevalencia é de ata o I I ,8% na poboación española e o infradiagnóstico desta é de 74,7%.
  • B) Cataluña seguida de Estremadura e Galicia son as CCAA onde a EPOC é máis prevalente.
  • C) A prevalencia da EPOC en España é maior nos homes que nas mulleres, na poboación entre 40 e 80 anos.
  • D) A prevalencia é maior nos estratos socioeconómicos máis altos por maior accesibilidade a formas emerxentes no consumo de nicotina (mediante cigarro electrónico, tabaco sen combustión, tabaco de lear...).

Tema: Respiratorio / EPOC · Respuesta oficial: D

Por que: Respuesta D. EPISCAN II: prevalencia EPOC en Espana ~11,8%. Mayor en estratos socioeconomicos BAJOS (peor acceso a salud, mas tabaquismo). La D dice 'mas altos' - FALSA.

E80. En persoas con sospeita de meninxite bacteriana, deberíase realizar unha punción lumbar canto antes. Tras realizar unha tinción de Gram en mostras de líquido cefalorraquídeo (LCR). Sinale a afirmación correcta.

  • A) A presenza de diplococos gram positivos suxire unha infección Pneumocócica.
  • B) A presenza de diplococos gram positivos suxire unha infección Meningocócica.
  • C) A presenza de cocobacilos gram positivos é compatible cunha infección por Haemophilus Influenzae.
  • D) A presenza de bacilos ou cocobacilos gram negativos suxire unha infección por Listeria.

Tema: Proceso Atencion Enfermeria (PAE/NANDA) · Respuesta oficial: A

Por que: Respuesta A. Gram LCR en meningitis: diplococos gram POSITIVOS = neumococo (Streptococcus pneumoniae). Diplococos gram NEGATIVOS = meningococo. Cocobacilos gram NEG = Haemophilus. Bacilos gram POS = Listeria.

E81. A causa principal da Siringomielia cervical é:

  • A) Idiopática.
  • B) Aracnoidite Tuberculosa.
  • C) Malformación de Arnold Chiari.
  • D) Sífilis Meninxovascular.

Tema: Neurologia · Respuesta oficial: C

Por que: Respuesta C. Siringomielia cervical: causa mas frecuente es MALFORMACION DE ARNOLD-CHIARI tipo I (descenso amigdalas cerebelosas). Sintomas: disociacion siringomielica (perdida termoalgesica conservando tacto/propiocepcion en extremidades superiores).

E82. Segundo a escala LATCH, ferramenta clínica estandarizada que se utiliza para avaliar de forma obxectiva a eficacia da lactación materna (LM), que parámetro avalía a letra

  • A) O tempo que dura a toma en cada peito.
  • B) A temperatura da mamila para detectar mastite.
  • C) O tamaño da aréola en relación á boca do bebé.
  • D) A morfoloxía da mamila segundo cada muller.

Tema: Embarazo, parto y puerperio · Respuesta oficial: C

Por que: Respuesta C. Escala LATCH (cada letra evalua un parametro 0-2, total 10): L=Latch (agarre), A=Audible swallowing (degluticion audible), T=Type of nipple (TIPO de pezon), C=Comfort (confort), H=Help (ayuda). Letra T evalua tipo/morfologia de pezon.

E83. Cal dos seguintes non é un factor de risco para o desenvolvemento do Esófago de Barrett?

  • A) Refluxo gastroesofáxico.
  • B) Obesidade troncular.
  • C) Idade maior de 50 anos.
  • D) Raza negra.

Tema: Digestivo / Esofagico · Respuesta oficial: D

Por que: Respuesta D. Factores de riesgo Esofago de Barrett: ERGE cronico, obesidad central, edad >50, varon, raza BLANCA (no negra), historia familiar, tabaco. Raza negra es FACTOR PROTECTOR.

E84. Dentro das reaccións adversas a medicamentos (RAM). Que tipo de reaccións son impredicibles e non son dependentes da dose do fármaco?

  • A) Reaccións tipo A.
  • B) Reaccións tipo B.
  • C) Reaccións tipo C.
  • D) Reaccións iatroxénicas.

Tema: Administracion de medicamentos · Respuesta oficial: B

Por que: Respuesta B. RAM tipo B (Bizarras): IMPREDECIBLES e INDEPENDIENTES de la dosis (alergias, idiosincrasia). Tipo A (Augmented): predecibles, dependen dosis, comunes. Tipo C: cronicas, uso prolongado. Tipo D: diferidas. Tipo E: end-of-use (retirada).

E85. A señora Edelmira de 85 anos, presenta antecedentes de hipotiroidismo, artrose xeneralizada e diabetes mellitus. Indique que escala ou índice nos axudará a completar a información acerca da Súa capacidade funcional para a realización de actividades básicas:

  • A) Escala ou índice de Tinetti.
  • B) Escala ou índice de Pfeiffer.
  • C) Escala ou índice de Barthel.
  • D) Miniexame Cognitivo de Lobo.

Tema: Geriatria · Respuesta oficial: C

Por que: Respuesta C. Capacidad funcional para AVD basicas: INDICE DE BARTHEL (banar, vestir, alimentar, transferencias, etc., 0-100). Pfeiffer=cognitivo, Tinetti=marcha/equilibrio, Lobo=cognitivo (MEC adaptado).

E86. En relación coas laceracións cutáneas (skin tears) asociadas á dermatoporose no paciente ancián, sinale a CORRECTA:

  • A) O manexo inicial da lesión tipo I inclúe a aproximación do colgallo sen tensión, evitando suturas cirúrxicas ou adhesivos que poidan provocar novas lesións por tracción ao retiralas.
  • B) No tratamento dunha lesión tipo 3, o obxectivo do persoal de enfermería é o desbridamento cortante do colgallo para evitar a colonización bacteriana superficial.
  • C) Na dermatoporose, que se caracteriza por ser unha insuficiencia cutánea crónica cursando con pel extremadamente fráxil e fina, o uso de corticoides tópicos é o tratamento de elección para recuperar o espesor dérmico.
  • D) Unha lesión tipo 2 é aquela onde a perda do colgallo é total, quedando o leito da ferida completamente exposto.

Tema: Heridas cronicas y ulceras · Respuesta oficial: A

Por que: Respuesta A. Skin tears tipo 1 (Payne-Martin, ISTAP): colgajo presente y reposicionable. Manejo: limpieza suave, aproximar SIN tension, evitar suturas/adhesivos que arranquen al retirarse. Apositos no adherentes (silicona).

E87. Como membro do comité científico das xornadas de enfermería que se celebrarán o próximo 12 de maio, aplicando as normas de Vancouver, indique que estrutura do texto ou corpo do abstract é correcta:

  • A) Resultados, material e método.
  • B) Introdución, métodos, resultados e discusión.
  • C) Resultados, método, discusión e conclusións.
  • D) Introdución, resultados e discusión.

Tema: Investigacion / Metodologia · Respuesta oficial: B

Por que: Respuesta B. Normas Vancouver para abstract: IMRyD = Introduccion, Metodos, Resultados y Discusion (a veces se anade Conclusion). Estructura universal en publicaciones cientificas.

E88. De acordo coa Estratexia de Seguridade do Paciente do SERGAS, cal das seguintes afirmacións define correctamente un "Evento Adverso"?

  • A) Calquera acontecemento esperado que produce a morte ao paciente.
  • B) Un incidente previsto que, aínda que chega ao paciente, non lle causa ningún dano físico nin lesión.
  • C) Un incidente relacionado coa asistencia sanitaria que produce un dano ao patiente, non causado pola Súa enfermidade de base e que pode prolongar a estancia hospitalaria.
  • D) Unha complicación inevitable derivada exclusivamente da patoloxía previa que o paciente xa presentaba ao ingreso.

Tema: Calidad y seguridad del paciente · Respuesta oficial: C

Por que: Respuesta C. Evento adverso = incidente relacionado con la asistencia que CAUSA DANO al paciente (no por su enfermedad de base), pudiendo prolongar estancia. Incidente sin dano = near miss.

E89. As circunstancias nas que as persoas nacen, crecen, traballan, viven e envellecen, incluído o conxunto máis amplo de forzas e sistemas que inflúen sobre as condicións da vida cotiá, correspóndese con:

  • A) A definición da OMS dos determinantes sociais da saúde.
  • B) Obxectivo da actuación no nivel da prevención secundaria.
  • C) O Modelo de Lalonde (1974).
  • D) Conxunto de actuacións dirixidas a impedir que apareza unha enfermidade determinada ou a diminuír a probabilidade de padecela.

Tema: Proceso Atencion Enfermeria (PAE/NANDA) · Respuesta oficial: A

Por que: Respuesta A. Determinantes sociales de la salud (DSS) - OMS: 'circunstancias en que las personas nacen, crecen, trabajan, viven y envejecen, incluido conjunto mas amplio de fuerzas y sistemas que influyen sobre las condiciones de la vida cotidiana'.

E90. Que tipo de fracturas óseas son típicas en nenos por ter estes un óso máis elástico e flexible?

  • A) Fracturas lonxitudinais.
  • B) Fracturas transversais.
  • C) Fracturas conminutas.
  • D) Fracturas en talo verde.

Tema: Pediatria · Respuesta oficial: D

Por que: Respuesta D. Fracturas en TALLO VERDE (greenstick): tipicas de ninos por mayor elasticidad osea. Una cortical se rompe y la otra se dobla sin romperse. Especifica de pediatria.

E91. A María prescribíronlle nutrición parenteral de osmolaridade 850 mOsm/l para comezar hoxe; por cal dos seguintes accesos venosos non poderei administrala?

  • A) PICC (catéter central de inserción periférica).
  • B) Implantable port-a-cath (reservorio subcutáneo).
  • C) Liña media (midline).
  • D) Hickman (catéter tunelizado).

Tema: Administracion de medicamentos · Respuesta oficial: C

Por que: Respuesta C. NP con osmolaridad >800 mOsm/L requiere acceso CENTRAL (PICC, port-a-cath, Hickman). LINEA MEDIA (midline) es perifericoide y NO sirve para osmolaridad >800. PICC, port y Hickman son centrales.

E92. Cal dos seguintes fármacos é o antagonista dos opiáceos?

  • A) Flumacenilo.
  • B) Sulfato de magnesio.
  • C) Naloxona.
  • D) Escopolamina.

Tema: Administracion de medicamentos · Respuesta oficial: C

Por que: Respuesta C. NALOXONA: antagonista de opiaceos (revierte sobredosis morfina, fentanilo, heroina). Flumazenilo=antagonista BZD. Escopolamina=anticolinergico. Sulfato Mg=eclampsia.

E93. En relación coas xestacións que aniñan fóra da cavidade uterina, cal é a localización máis frecuente?

  • A) Porción ampular da trompa de Falopio.
  • B) Istmo da trompa de Falopio.
  • C) Intersticio do útero.
  • D) Cérvix ou colo uterino.

Tema: Embarazo, parto y puerperio · Respuesta oficial: A

Por que: Respuesta A. Embarazo ectopico: localizacion mas frecuente = TROMPA DE FALOPIO, porcion AMPULAR (70-80%). Otras: istmica, intersticial, ovarica, cervical, abdominal.

E94. En relación ás recomendacións nutricionais para o paciente adulto con diabetes mellitus tipo 2, elixa a opción incorrecta:

  • A) O alcol incrementa a achega calórica e o risco de hipoglicemia, aínda en doses baixas. Desaconséllase o seu consumo.
  • B) En canto ás graxas, débese priorizar o consumo de graxas poliinsaturadas e monoinsaturadas (aguacate, froitos secos, peixe azul, sementes, ovos )
  • C) Débese prestar atención aos edulcorantes, poden ser calóricos ou non calóricos.
  • D) Aconséllase consumo diario de verduras, legumes e froitas, con independencia de que se consuman enteiras ou en forma de puré de verduras, zume de froitas ou compotas.

Tema: Endocrinologia / Diabetes · Respuesta oficial: D

Por que: Respuesta D. Diabetes tipo 2: aconsejar verduras y legumbres ENTERAS (no en zumos/compotas - aumentan indice glucemico). Las frutas mejor enteras, no zumos. La D es FALSA.

E95. Nun acabado de nacer con sospeita de coartación de aorta, que achado na exploración física é común atopar?

  • A) Cianose peribucal persistente.
  • B) Sopro continuo.
  • C) Diferenza de pulsos e presión arterial entre membros superiores e inferiores.
  • D) Hepatomegalia conxestiva.

Tema: Pediatria · Respuesta oficial: C

Por que: Respuesta C. Coartacion aorta en recien nacido: DIFERENCIA de pulsos y TA entre MMSS (HTA) y MMII (disminuidos). Cianosis peribucal=otras cardiopatias. Soplo continuo=ductus. Hepatomegalia=ICC.

E96. Segundo o modelo de Tom Peters, cales son as 5C do traballo en equipo?

  • A) Comunicación, Coordinación, Complementariedade, Confianza, Compromiso.
  • B) Comunicación, Consenso, Complementariedade, Confianza, Compromiso.
  • C) Comunicación, Confianza, Compromiso, Consenso, Corresponsabilidade.
  • D) Comunicación, Confianza, Continxencia, Consenso, Compenetración.

Tema: Calidad y seguridad del paciente · Respuesta oficial: A

Por que: Respuesta A. 5C trabajo en equipo (Tom Peters): Comunicacion, Coordinacion, Complementariedad, Confianza, Compromiso. Mnemotecnico clasico de equipos de alto rendimiento.

E97. En investigación en ciencias da saúde, o modelo FINER fai referencia a:

  • A) Factible, innovador, necesario, estruturado e relevante.
  • B) Factible, interesante, novo, ético e relevante.
  • C) Flexible, integrado, normalizado, eficiente e reproducible.
  • D) Factible, independente, neutral, avaliado e revisado.

Tema: Investigacion / Metodologia · Respuesta oficial: B

Por que: Respuesta B. Modelo FINER en investigacion: Factible, Interesante, Novedoso (Novel), Etico, Relevante. Criterios para evaluar pregunta de investigacion.

E98. Na educación para a saúde para que o paciente exprese os seus sentimentos e vivencias respecto a Súa situación podemos empregar diversas técnicas como: non interromper ao paciente na Súa exposición, deixar que pense ben o que quere comunicar, facilitar o diálogo, mostrar empatía, axudar a Súa exposición con repeticións (clarificación) e outras técnicas máis. Como se chaman estas técnicas?

  • A) Técnicas de entrevista.
  • B) Técnicas bidireccionais.
  • C) Técnicas de apoio narrativo.
  • D) Ningunha é correcta.

Tema: Comunicacion / Educacion para la salud · Respuesta oficial: C

Por que: Respuesta C. Tecnicas de apoyo narrativo en EpS: facilitar exposicion, clarificacion, no interrumpir, empatia, silencios productivos. Permiten al paciente expresar vivencias.

E99. Segundo o proceso asistencial integrado diabetes mellitus tipo 2 (Actualización 2023), confírmase o diagnóstico de diabetes nos seguintes casos:

  • A) Tras unha única proba de glicemia plasmática, con resultado maior ou igual a 200 mg/dl e con síntomas compatibles con DM2 (poliuria, polidipsia, perda inexplicable de peso).
  • B) Glicemia basal en xaxún maior ou igual a 126 mg/dl e HblAc maior ou igual a 6,5%, determinadas de maneira simultánea nunha única mostra.
  • C) Cando se repita en dúas ocasións calquera dos seguintes resultados: Glicemia basal maior ou igual a 126 mg/dl, HblAc maior ou igual a 6,5%, glicemia maior ou igual a 200 mg/dl ás dúas horas tras sobrecarga oral de glicosa (75 g).
  • D) Todas as opcións anteriores son correctas.

Tema: Endocrinologia / Diabetes · Respuesta oficial: D

Por que: Respuesta D. Diagnostico DM2 (PAI 2023): glucemia >=126 ayunas, HbA1c >=6,5%, glucemia >=200 a las 2h del SOG. Necesita CONFIRMACION en 2 ocasiones (salvo glucemia >=200 + sintomas, que con una vale). Todas las opciones son validas.

E100. Cal dos seguintes signos é patognomónico da lesión da motoneurona superior?

  • A) Fasciculacións musculares.
  • B) Atrofia por denervación.
  • C) Arreflexia osteotendinosa.
  • D) Resposta plantar extensora.

Tema: Neurologia · Respuesta oficial: D

Por que: Respuesta D. Lesion motoneurona SUPERIOR (1a): hiperreflexia, espasticidad, signo de BABINSKI (respuesta plantar EXTENSORA), clonus. Las opciones A,B,C son de motoneurona INFERIOR (2a): atrofia, fasciculaciones, arreflexia, hipotonia.

Preguntas de reserva (E101 a E110)

Las 10 de reserva. Solo cuentan si alguna de las 100 oficiales se anula:

E101. Como se chaman os vultos óseos, nódulos, característicos da artrose da man que aparecen na articulación interfalánxica máis distal?

  • A) Nódulos de Heberden.
  • B) Nódulos de Bouchard.
  • C) Nódulos de Gohn.
  • D) Nódulos de Auerbach.

Tema: Proceso Atencion Enfermeria (PAE/NANDA) · Respuesta oficial: A

Por que: Respuesta A. Nodulos de HEBERDEN: artrosis interfalangica DISTAL (puntas dedos). Bouchard=interfalangica proximal. Gohn=tuberculosis pulmonar primaria. Auerbach=plexo nervioso intestinal.

E102. En relación co ciclo menstrual na muller, se non se produce a fecundación, que suceso marca o inicio da fase isquémica do endometrio?

  • A) O pico máximo de LH que pecha o ciclo.
  • B) A caída dos niveis de estróxenos e proxesterona pola luteólise.
  • C) O aumento súbito da hormona HCG.
  • D) A transformación do corpo albicans en corpo lúteo.

Tema: Embarazo, parto y puerperio · Respuesta oficial: B

Por que: Respuesta B. Ciclo menstrual: fase isquemica del endometrio inicia con luteolisis (caida estrogenos+progesterona) -> espasmo arteriolas espirales -> isquemia -> descamacion -> menstruacion.

E103. Nun paciente cunha lesión no lóbulo frontal do cerebro, como denominamos ao fenómeno psicopatolóxico caracterizado por unha euforia superficial, xovialidade excesiva, frivolidade, puerilidade e tendencia a realizar bromas en contextos inadecuados?

  • A) Disforia.
  • B) Labilidade afectiva.
  • C) Moria.
  • D) Paratimia.

Tema: Neurologia · Respuesta oficial: C

Por que: Respuesta C. MORIA (sindrome del lobulo frontal/orbitofrontal): euforia banal, bromas inapropiadas, puerilidad, falta de tacto. Disforia=animo bajo irritable. Labilidad=cambios rapidos. Paratimia=incongruencia afecto-pensamiento.

E104. Unha rede informática interna, privada e segura, que permite ao persoal dun centro sanitario acceder a protocolos de actuación, denomínase:

  • A) Internet.
  • B) Extranet.
  • C) Intranet.
  • D) Servidor externo.

Tema: Proceso Atencion Enfermeria (PAE/NANDA) · Respuesta oficial: C

Por que: Respuesta C. INTRANET: red interna privada con acceso restringido al personal (protocolos, IANUS, etc.). Internet=red publica. Extranet=intranet ampliada a externos (proveedores). Servidor externo=hosting.

E105. Sinale a resposta falsa en relación aos estigmas da hepatopatía crónica:

  • A) Contractura de Dupuytren.
  • B) Arañas vasculares.
  • C) Hipertrofia parotídea.
  • D) Adipomastia.

Tema: Digestivo / Esofagico · Respuesta oficial: D

Por que: Respuesta D. Estigmas de hepatopatia cronica: contractura Dupuytren, aranas vasculares, hipertrofia parotidea, eritema palmar, ginecomastia (en varon), atrofia testicular. ADIPOMASTIA no es estigma especifico.

E106. O Servizo Galego de Saúde (SERGAS) conta cun protocolo propio de atención ao paciente en Shock Cardioxénico. En base a isto, sinale a resposta falsa:

  • A) A Escala SCAI estratifica o shock cardioxénico en 5 niveis.
  • B) O shock cardioxénico é a manifestación máis grave da insuficiencia cardíaca aguda.
  • C) O shock cardioxénico é unha síndrome clínica caracterizada por hipotensión e hipoperfusión tisular de orixe cardíaca.
  • D) Activarase o código shock cardioxénico en caso de pacientes con diagnóstico de shock cardioxénico SCAI C ou superior.

Tema: Cardiovascular · Respuesta oficial: C

Por que: Respuesta C. Shock cardiogenico (protocolo SERGAS): SCAI 5 niveles (A,B,C,D,E). Manifestacion grave de IC aguda. Codigo shock se activa en SCAI C o superior. Definicion: hipotension + hipoperfusion de origen cardiaco. La C corresponde.

E107. Ante un lactante con febre moi alta de 3 días de evolución, que cesa bruscamente ao aparecer un exantema rosado con afectación principal do tronco, sospeitaremos de:

  • A) Escarlatina.
  • B) Roséola infantil.
  • C) Sarampelo.
  • D) Rubéola.

Tema: Pediatria · Respuesta oficial: D

Por que: Respuesta D. Lactante: fiebre alta 3 dias que CESA al aparecer exantema rosado en tronco = ROSEOLA infantil (exantema subito, HHV-6/7). Escarlatina=lengua frambuesa+exantema lijoso. Sarampelo=Koplik+catarro. Rubeola=adenopatias.

E108. Segundo as recomendacións do proxecto "Desnutrición Zero" sobre seguimento de nutrición enteral en paciente crítico, sinale a afirmación correcta respecto á medición e manexo do residuo gástrico:

  • A) Débese suspender a nutrición enteral inmediatamente se o residuo é superior a 100 ml nunha soa toma.
  • B) En pacientes cun residuo gástrico que por primeira vez sexa de entre 200-500 ml, manter terapia nutricional con vixilancia estreita e valorar asociar tratamento procinético.
  • C) O residuo gástrico sempre debe ser refugado trala Súa medición para evitar sobrecarga do estómago.
  • D) Non é necesario realizar ningún control de residuo gástrico, independentemente do estado do paciente ou a Súa patoloxía.

Tema: Administracion de medicamentos · Respuesta oficial: C

Por que: Respuesta C. Proyecto Desnutricion Zero - residuo gastrico (RG): primera vez RG 200-500ml = NO suspender, vigilar, asociar procineticos. >500 o repetido = suspender NE temporal.

E109. En cal das vías de administración parenteral non existe absorción?

  • A) Vía intravenosa.
  • B) Vía intramuscular.
  • C) Vía subcutánea.
  • D) En todas as vías se produce absorción.

Tema: Administracion de medicamentos · Respuesta oficial: A

Por que: Respuesta A. IV directa: NO hay absorcion - el farmaco entra directamente en sangre (biodisponibilidad 100%). IM y SC tienen absorcion (lenta o rapida segun farmaco).

E110. En que consiste a técnica Teach-Back en comunicación sanitaria?

  • A) Dar instrucións por escrito para que o paciente as repase máis tarde.
  • B) Pedirlle ao paciente que repita coas súas propias palabras a información ou instrucións que acaba de recibir.
  • C) Facer preguntas pechadas que só requiran un si ou non.
  • D) Utilizar medios visuais como tarxetas ou debuxos.

Tema: Comunicacion / Educacion para la salud · Respuesta oficial: B

Por que: Respuesta B. Tecnica Teach-Back: pedir al paciente que repita con sus propias palabras la informacion para confirmar comprension. Es 'cerrar el bucle' de comunicacion. Util en alfabetizacion sanitaria baja.

Practica el examen completo en la plataforma

En OpoSERGAS tienes el examen completo como simulacro cronometrado o pregunta a pregunta. Selecciona "SERGAS 2025 OPE Enfermeria - Especifica" en el desplegable de examenes oficiales y haz las 110 preguntas tal como salieron, con correccion automatica y explicacion.

Plazo de reclamaciones: 5 dias habiles desde la publicacion de la plantilla provisional. Si encuentras alguna pregunta dudosa (E58 sobre VPH y C10 sobre idioma oficial son las mas susceptibles), puedes presentar alegacion ante el tribunal.